Sök

Svenska techprofiler slår larm om sex-trakasserier

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Kvinnliga entreprenörer berättar öppet om trakasserier – bland annat från investerare och affärspartners.

Under hashtaggen #metoo översköljdes sociala medier igår av berättelser om olika former av sexuella trakasserier och övergrepp.

Det var skådespelaren Alyssa Milano som satte bollen i rullningen genom ett inlägg på Twitter. Skådespelarens inlägg publicerades i helgen och kom som en reaktion på sexbrottshärvan kring producenten Harvey Weinstein. Ett 30-tal kvinnor har anklagat Hollywoodmogulen för sexuella övergrepp. På Twitter skrev Alyssa Milano:

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'Me too' som status, kanske människor kan greppa magnituden av problemet”.

Kort efter att hon publicerat tweeten började vittnesmålen publiceras under hashtaggen #metoo. Hashtaggen var egentligen en del av en kampanj som startades redan 2007 av den amerikanska aktivisten Tarana Burke. Det senaste dygnet har aktionen spridit sig på allvar också i Sverige och en rad kända svenskar som programledaren Jessica Almenäs, författaren Katarina Wennstam och konstnären Stina Wollter har uppdaterat inlägg under hashtaggen #metoo.

I det svenska techklustret har aktionen också fått rejält genomslag. Bland techprofilerna som hörsammat uppmaningen att tagga sin poster med hashtaggen #metoo finns bland andra affärsängeln Sophia Bendz, riskkapitalbolaget Northzones Marta Skundric Sjögren och entreprenörena Elin Elkehag och Bonnie Roupé.

Teknikskribenten, föreläsaren och programledaren Karin Adelsköld skriver på sin Facebook-sida:

”Me too. Så många gånger. På krogen. På jobbet. Och inte minst, i en av mina relationer. Det får räcka nu”.

En annan techprofil, Louise Fritjofsson (grundare av Adprofit och Vint), gick också ut på sin privata Facebook-sida sent på måndagskvällen och vittnade om sina erfarenheter. Breakit har fått hennes tillåtelse att publicera inlägget:

”När jag först såg att det här började få spridning tänkte jag att mina erfarenheter inte var “tillräckligt allvarliga” för att dela i den här kampanjen. För att vara tydlig så innebär det att bli busvisslad på, ha händer som gör intrång på mitt personliga space, män som blockerar vägen framför mig och närmar sig på ett obehagligt sätt, att ha affärspartners som i smyg ger mig sin hotellnyckel (känslan av att vilja sjunka genom golvet blir verklig här) och att gå på vad man tror är ett investerarmöte – för att bli bjuden på vin och inviter, är så normaliserade händelser, att jag först inte tänkte att de var allvarliga nog för räknas. Men detta är problemets kärna och att sätta det i ljuset öppnade åter igen mina ögon för hur tröttsamt det är. Hoppas på förändring och drömmer om verklig frihet för alla”.

Har du själv drabbats av sexuella trakasserier – stort som smått – i techvärlden och yrkeslivet? Breakit arbetar just nu med en stor granskning i ämnet. Hör gärna av dig. Din historia är viktig och kan göra skillnad.

 

Läs mer