TLight ska ta upp kampen mot falska ädelstenar – tar in fem miljoner kronor

TLight smycken
TLight ska ta upp kampen mot falska ädelstenar – tar in fem miljoner kronor

Torbjörn Lindwall. Foto: Press/Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

Luleåföretaget TLight ska göra det lättare att identifiera och bedöma om ädelstenar är äkta.
Nu tar bolaget in fem miljoner kronor och förbereder en global lansering.

Om du ska lägga en mindre förmögenhet på ädelstenar vill du såklart försäkra dig om att de är äkta. Speciellt när det finns fula fiskar där ute som skor sig på att sälja falska dyrgripar.

Det är här TLight kommer in. Luleåföretaget har skapat en teknik och utrustning som ska göra det lättare att identifiera och bedöma stenarnas äkthet.

Genom TLights lösning ska processen gå betydligt snabbare och nu förbereds en global lansering.

Bolaget har plockat in fem miljoner från Norrlandsfonden, Partner Invest, ALMI och privata investerare. Pengar som ska används för att färdigpaketera och sälja produkten.  

Torbjörn Lindwall som är vd för TLight säger att det känns "fantastiskt".

"Nu väntar hårt arbete men tack vare våra partners kan vi börja rekrytera. Nu inleds försäljningen i Europa och därefter står resten av världen på tur", säger Torbjörn Lindwall.

TLight stöttas sedan tidigare av Region Norrbotten, ESA BIC Sweden och EIT Raw Materials som gick in med runt 3 miljoner kronor under förra året.

Det var i våras som TLight antogs till rymdinkubtorn ESA BIC som drivs av Artic Business Incubator, Uppsala Innovation Centre och Innovatum.

Bakgrunden är att bolaget använder sig av rymdteknologi, bland annat genom att lokalisera och mäta farliga områden i gruvor och stenbrott. Genom tekniken kan både ädelstenar och mineraler identifieras.

Arctic Business Incubators affärsrådgivare Niklas Österberg säger att de är lättade och glada över beskedet.

"TLight har stor potential på den globala marknaden, men de behöver kapital att växa med. När det nu finns på plats är de redo för nästa steg",  säger Niklas Österberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER