Partikelforskaren som bytte bana – nu har appen blivit en succé

Natural Cycles Almedalen
Partikelforskaren som bytte bana – nu har appen blivit en succé

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Partikelforskaren Elina Berglund tog fram en algoritm som gör det möjligt att räkna ut när en kvinna är fertil. Nu har hennes preventivapp Natural Cycles 50 000 aktiva användare – och planen är att expandera globalt.

I Breakits intervjuserie ”Digitala tänkare”, som presenteras i samarbete med Unibet i Almedalen, har turen kommit till preventivappen Natural cycles. 

Företaget grundades av Elina Berglund och hennes man Raoul Scherwitzl sedan Elina Berglund tröttnat på p-stav, men inte hittat något vettigt preventivmedel som alternativ till hormoner och kondomer. 

”Jag försökte googla fram något, men det fanns inte så då utvecklade vi det själva”, säger hon.

Elina Berglund berättar att hon läste på och lärde sig att det går att avgöra när en kvinna har ägglossning genom att mäta kroppstemperaturen.

”Jag köpte en p-dator och började fylla i min temperatur. Jag är partikelforskare från början och älskar att hantera data. Det var kul att få använda data som handlade om mig själv”, säger hon.

Så småningom utvecklade hon en algoritm som gör det möjligt att med 99,95 procents sannolikhet förutsäga när hon är fertil. Fler och fler ville därefter få tillgång till algoritmen och hennes man föreslog då att de skulle lägga in den i en app.

Sagt och gjort: Hon och hennes man sade upp sig från sina toppjobb på CERN, där de bland annat varit med om att upptäcka Higgspartikeln, för att satsa på det egna företaget istället.

I dag har bolaget tio anställda, 50.000 användare och omsätter 1,4 miljoner kronor i månaden.

”Vi är en betalapp så vi kommer aldrig att komma upp i lika höga användartal som en gratis bildapp till exempel, men vi har bra tillväxt”, säger Elina Berglund.

Förra året tog de in drygt 12 miljoner kronor i riskkapital och pengarna ska användas för att satsa globalt. Högst upp på prioriteringslistan står Latinamerika.

”Vi är så kallade ’pope-approved’. Det betyder att vår metod är okej med den katolska kyrkan och därför ser vi ganska stora möjligheter i Latinamerika. Där använder de redan vår metod, men skriver ner temperaturen för hand och försöker gissa själva. Det är inte lika säkert”, berättar Elina Berglund.

Först ut i nya satsningen är Brasilien. Appen har översatts till portugisiska, men som Breakit tidigare berättat begränsar Brasilien både införsel av utländska varor och uttag av kapital från landet. Om Natural cycles bara kan komma runt problemet med Brasiliens kapitalblockeringar är de redo att dra igång. 

”Vi sitter med det just nu. Vi måste sätta upp ett lokalt dotterbolag i Brasilien för att kunna ta betalt, men då kan vi inte föra ut pengarna från Brasilien", säger Elina Berglund.

Hon ser annars inga begränsningar för hur stort företaget kan bli internationellt.

”Det är 100 miljoner kvinnor som använder p-piller bara i västvärlden, 15 procent av dem har biverkningar som nedstämdhet och depression så det är 15 miljoner potentiella kunder bara där. Men det är i resten av världen som vi verkligen kan göra nytta. Den vanligaste formen av preventivmedel i Indien är kvinnlig sterilisering. Det säger en hel del, men de har fler smartphones än toaletter så det finns stora möjligheter”, säger Elina Berglund.

Företaget får in en hel del data som kan svara på mer än bara när användaren har sina fertila dagar. Över en tredjedel av kunderna använder inte appen som preventivmedel utan för att öka sina chanser att bli gravida. Där kan företaget också bistå med information om det finns annat som gör att användaren har svårt att bli gravid, som för kort eller oregebunden cykel.

Elina Berglund kan till och med säga vem som är far till barnet genom att titta på kroppstemperaturen de dagar som användaren uppger att de har haft sex.

”Det är några av alla frågor jag har fått där vi kan svara genom att analysera vår data. Det finns massor av intressanta forskningsmöjligheter på kvinnors reproduktiva data”, säger Elina Berglund.

Lyssna på hela intervjun i podcast-format på fredag här på Breakit.

Läs mer

Konkurrenterna på väg in på banan – här är nöten som Natural Cycles måste knäcka

Gott nytt år! Här är 12 texter du måste läsa innan 2020 är slut

Boom för Natural Cycles under pandemin – och nu ska de bli lönsamma

Läs fler artiklar
LÄS MER