Hemnet såldes för 2 miljarder – grundaren fick bara 15.000 kronor

Hemnet Bostäder
Hemnet såldes för 2 miljarder – grundaren fick bara 15.000 kronor

Hemnet-grundaren Bengt Bjartorp. Foto: Blocket.

Towe Boström

Reporter

Hemnet klubbades för två miljarder kronor – men allt grundaren fått ut är 15.000 kronor.
"Det stör mig inte, jag vet att jag gjorde en jättebra sak för branschen", säger Bengt Bjartorp till podden Kapitalet.

Den här artikeln är en återpublicering. Under sommaren publicerar vi några texter som vi tycker är värda att uppmärksamma igen. Artikeln publicerades ursprungligen i oktober 2017.”

Brukar du också fastna framför Hemnet för att kolla in alla lägenheter och hus som är ute till försäljning? Du är knappast ensam. Enligt bostadssajtens egna siffror klickar närmare 3 miljoner svenskar in sig på Hemnet varje vecka. 

I slutet av 2016 köpte det amerikanska riskkapitalbolaget General Atlantic, tillsamman med de svenska techprofilerna Pierre Siri och Henrik Persson, den populära sajten. 

En affär som värderade Hemnet till hisnande två miljarder kronor. 

Ekonomipodden Kapitalet reste till Portugal för att träffa Hemnets tämligen okände grundare Bengt Bjartorp.    

Idén till det som kom att bli en av Sveriges största internetsuccér grundades redan 1997 – i en tid när dagstidningarnas intäkter från bostadsannonser blomstrade. 

Mäklaren Bengt Bjartorp hade tröttnat på att betala för dyra annonser i tidningen och fått en idé om att sälja annonser på nätet. 

"Jag var livrädd för att någon skulle komma på det snäppet innan. Grundidén var att kunderna skulle finna alla objekt från Sveriges mäklare på samma ställe", berättar Bengt Bjartorp i Kapitalet. 

Han pitchade sin idé i mäklarsamfundet och drev sin vision, övertygad om att han kunde ena branschen. 

Det slutade med att Hemnet delades upp mellan fyra stora ägare inom mäklarsamfundet och lanserades 1998. 

I och med det gav Bengt Bjartorp bort Hemnet till aktörerna – och i podden avslöjar han hur mycket han tjänade på sin idé. 

”Jag fick 15.000 och det var väl ungefär vad jag lagt ut. Hade jag varit lite förutseende och sagt att jag kunde få behålla en del hade jag haft femton miljoner i dag”, konstaterar Bengt Bjartorp.

Men han är inte bitter. Att ha förändrat en hel bransch är nog, enligt grundaren. 

"Det stör mig inte, jag vet att jag gjorde en jättebra sak för branschen". 

Den här artikeln är en återpublicering. Under sommaren publicerar vi några texter som vi tycker är värda att uppmärksamma igen. Artikeln publicerades ursprungligen i oktober 2017.”

Läs fler artiklar
LÄS MER