Sorosh Tavakoli cashade in på video – nu ska han rädda världen med alger

Sorosh Tavakoli cashade in på video – nu ska han rädda världen med alger

Sorosh Tavakoli. Foto: Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Videoplaza-grundaren Sorosh Tavakoli skissar på nytt miljardprojekt.

För nästan på dagen tre år sedan sålde Sorosh Tavakoli sitt videoannonsbolag Videoplaza. Tillsammans med sina medgrundare Alfred Ruth och Dante Buhay hade han då byggt upp ett bolag värt uppskattningsvis en halv miljard kronor.

Efter två år i New York, som chef för köparen Ooyalas globala expansion inom adtech, flyttade han i våras tillbaka till Stockholm. Och nu är han redo för nästa steg.

“Redan när jag slutade var jag helt inställd på att dra igång något stort och eget igen. Jag var också säker på att jag denna gången vill bygga något där jag kan vara med och rädda världen på något sätt”, säger Sorosh Tavakoli.

Efter att ha letat efter olika projekt och idéer inom hållbarhet har han till sist landat för – alger. Sorosh Tavakolis vill producera alger i stor skala och använda dem som föda i fiskodlingar.

“Alger är ett mycket mer hållbart alternativ till fiskolja, fiskmjöl och soja. Produktionen kräver ingen odlingsbar mark, inget färskvatten och inga bekämpningsmedel vilket nästan är science fiction”, säger Sorosh Tavakoli.

Hittills har dock algproduktionen haft en stor nackdel – den är för dyr i förhållande till konkurrerande föda som till exempel fiskolja. Men nu har Sorosh Tavakoli hittat ett gäng entreprenörer som tror sig tagit fram en produktionsmodell som är i högsta grad konkurrenskraftig.

“Vi fick kontakt för några veckor sedan och nu tänker jag lägga ett antal månader på att ta reda på om det här verkligen kan funka i stor skala”, säger Sorosh Tavakoli.

Han är tydlig med att det fortfarande inte är säkert att att det blir någonting med alg-satsningen.

“Visionen är att alger ska kunna bli tillgängliga och ekonomiskt hållbara för nya produktsegment och därmed vara en stor del av att lösa vår utmaning att föda 3 miljarder nya människor de kommande 20 åren. Men jag vet inte om det blir så”, säger Sorosh Tavakoli.

Håller alg-projektet måttet så är han redo att snabbt skala upp det både ekonomiskt och geografiskt.

“Den första anläggningen vi tittar på kommer bli 400 hektar stor när den är klar och då krävs det en investering på 50, 100 miljoner dollar”.

Tänker du själv investera?

“Absolut, jag vill driva bolaget och kommer investera”, säger Sorosh Tavakoli.

Läs fler artiklar
LÄS MER