Stenbecks "okände" son Felix Granander köper in sig i Ninjas in Pyjamas

Ninjas in pyjamas Orlando John e-sport
Stenbecks "okände" son Felix Granander köper in sig i Ninjas in Pyjamas

Foto Björn Lindgren/ TT /Leif R Jansson/SCANPIX

Towe Boström

Reporter

I medierna har han oftast beskrivits som "Jan Stenbecks okände son".
Nu kan Breakit avslöja att den blott 20-årige Felix Granander investerar tungt i Emil "Heaton" Christensen e-sportbolaget Ninjas in Pyjamas.
Heaton själv väljer samtidigt att sälja delar av sitt innehav.

Det var kring millennieskiftet som Emil "Heaton" Christensen, en av världens mest kända e-sportare, grundade Ninjas in Pyjamas (NiP). Laget, som då endast tävlade i spelet Counter-Strike, har sedan dess förvandlats till ett struktuerat företag som fungerar som en paraplyorganisation för ett flertal lag inom e-sport. 

Förutom pengar från vunna tävlingar får bolaget bland annat intäkter från försäljning av datorprylar och merchendise.

Nu kan Breakit berätta att NiP stängt en ny finansieringsrunda. När Breakit når vd:n Hicham Chahine bekräftar han uppgifterna och kallar nyemissionen för ”lite mer spontan”.

Han vill inte uppge exakt hur stor nyemission är men berättar att det rör sig om ett tvåsiffrigt miljonbelopp där den 20-årige Felix Granander står som ensam investerare. 

Ringer namnet inga klockor? Det är inte speciellt konstigt.

Medialet sett är Felix Granander en riktig doldis. Vid de få tillfällen han har förekommit i rampljuset har han oftast beskrivits som "Jan Stenbecks okände son".  

Granander ärvde ett stort antal Kinnevik-aktier i samband med Jan Stenbecks död 2002. För tre års sedan avslöjade Expressen dock att "Jan Stenbecks okände son" sålt aktier i pappans imperium för 300 miljoner kronor. 

Pengar som han nu alltså delvis går in med i tech-segmentet. 

”Han har börjat att investera lite egna pengar och i och med att vi är i en fas där vi håller på med en strategisk investeringsrunda dök möjligheten upp att gå samman med Felix”, säger Hicham Chahine.

Den nya investeraren har ingen tidigare koppling till NiP, men ska enligt Hicham Chahine ha ett stort intresse för e-sport. Affären har mäklats ihop via Heatons agentur Orlando John. 

I och med investeringen tar Felix Granander nu den fjärde största aktieposten, 15 procent, i Ninjas in Pyjamas. Det norska bolaget Digilife Diglife är fortsatt största ägare följt av Emil "Heaton" Christensen och norska riskkapitalbolaget Nyx Ventures.

I samband med kapitalrundan står det även klart att Emil "Heaton" Christensen avyttrat delar av sitt innehav i Nip. 

”Han har sålt en liten procentandel i den här rundan men inte något betydligt. Han har köpt hus och ska gifta sig och så, då behöver man lite pengar.”

Emil "Heaton" Christensen ska även ha sålt av andelar i samband med att Nyx Ventures gick in NiP under förra året. Då tog bolaget in 5 miljoner kronor i riskkapital, något som värderade NiP till 105 miljoner kronor. 

Heatons innehav värderades då till strax under 43 miljoner kronor.

”Värderingen nu vill jag inte gå in på, men emissionen har höjt den värderingen”, säger Hicham Chahine. 

De nya pengarna ska nu användas till att stärka organisationen, främst inom skapandet av innehåll. Målet är att utveckla nuvarande lag samt satsa på nya. Nip vill bland annat satsa på fler spel för att nå ut till en större målgrupp.

Under förra året nådde NiP en omsättning på 17,6 miljoner kronor och ett resultat på 560.000 kronor. Vd:n uppgav då att den egentliga omsättningen är 27 miljoner eftersom intäkterna delats upp i flera spelbolag. 

Hicham Chahine vill inte sia om årets omsättning – men är positiv. 

”Vi ser att talet kommer att bli betydligt högre än vad det var i fjol i alla fall. Det är svårt att säga, det fjärde kvartalet är då vi omsätter mest” .

Breakit har sökt Felix Granander.

Läs fler artiklar
LÄS MER