Kamprad utmanar Amazon – köper amerikansk startup

Kamprad utmanar Amazon – köper amerikansk startup

Ingvar Kamprad. Foto: Heribert Proepper/TT.

Finwire / Breakit

Den svenska möbeljätten köper Taskrabbit – en marknadsplats för tjänster. Det är ett av Ikeas hittills största förvärv.

Ikea har bekräftat för Financial Times att företaget är på väg att köpa den amerikanska startupen. Däremot är det oklart hur mycket möbeljätten betalar, men Taskrabbit har hittills dragit in cirka 50 miljoner dollar i riskkapital sedan grundandet för nio år sedan. Sannolikt rör det sig om ett av Ikeas hittills största förvärv.

Enligt uppgifter till Recode kommer Taskrabbit agera som ett fristående dotterbolag inom Ikea och vd Stacy Brown-Philpot och de övriga anställda kommer att jobba kvar som vanligt.
Sajten skriver att Ikea väntas bidra med kapital till den amerikanska startupen men det saknas konkreta siffror i dagsläget.

Den San Francisco-baserade startupen är välkänd inom det som kallas gig-ekonomin och företaget matchar frilansarbetare med jobb. Det kan till exempel röra sig om att montera Ikea-möbler eller tjänster som flytthjälp och städning.

Förvärvet av Taskrabbit beskrivs av Recode som ett sätt för Ikea att stärka sitt digitala erbjudande till kunderna för att bättre kunna konkurrera med till exempel Amazon som i allt större utsträckning börjat satsa på hemprodukter och installationstjänster.

Ikea och Taskrabbit har sedan tidigare ett samarbete i Storbritannien kring just tjänster för montering av möbler. Även i USA och andra länder har plattformen marknadsfört att dess anslutna arbetare kan hjälpa till att montera Ikea-produkter.

Läs fler artiklar
LÄS MER