Arlanda dränks av Kina-paket – svenska e-handlare pressas

Postnord Wish Arlanda
Arlanda dränks av Kina-paket – svenska e-handlare pressas

Foto: Postnord

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Svenskarnas aptit på billiga e-handelsprylar från Kina ökar explosionsartat. Under sommaren har volymerna till Postnords terminal på Arlanda fördubblats. En av orsakerna är en 50 år gammal lag som ger väldigt billig frakt från tidigare utvecklingsländer.

Ibland måste man som reporter ge sig ut och göra lite gammal hederligt fotarbete.

Därför har jag, när jag själv hämtat ut saker som jag köpt på nätet, den senaste tiden pratat med personalen på utlämningsställen för att få deras bild av hur vindarna blåser i e-handelsbranschen.

Förra veckan fick jag vid disken höra talas om så kallade “Kina-rek” – rekommenderade brev från Kina som innehåller småprylar, till exempel leksaker eller elektroniksladdar.

Postpersonalens vittnesmål var tydligt: Den senaste tiden har många utlämningsställen närmast översvämmats av den här sortens paket.

Att kolla igenom stora mängder post manuellt kan ta låååång tid. Källa: Giphy

Jag hörde av mig till logistikjätten Postnord för att få veta mer.

Resultatet: Deras statistik bekräftar bilden, och stärker den.

  • Kina är idag det överlägset mest populära landet för svenskar som köper saker från andra länder, mycket större än USA, Storbritannien och Tyskland, enligt Postnords e-handelsbarometer.

  • Postnord har under den gångna sommaren sett en fördubbling av antalet paket från utlandet som anländer till bolagets postterminal på Arlanda. Flest paket kommer alltså från Kina.

Eller som bolagets egen e-handelsexpert Arne Andersson beskriver det:

“Det formligen väller in. Det leder till en hel del utmaningar för vår personal. I Sverige får vi ju data på förhand om vilka paket som kommer att komma till terminalerna, men så fungerar det inte med de här kinesiska paketen. De bara kommer, i enorma volymer, utan att vi kan förbereda oss”, säger han.

Arne Andersson berättar också att tullen måste läsa alla dessa små försändelser manuellt, vilket är minst sagt tidskrävande.

Vad är det då folk köper? Enligt Postnord handlar det om många sorters varor, men den stora bilden är att två företag växer väldigt snabbt. Det handlar dels om den kinesiska e-handelsjätten Alibaba – men framför allt om världens just nu hetaste shopping-app: Wish.

“Vår bild är att just Wish växer extremt snabbt just nu i Norden. Det handlar om att det går att köpa saker där direkt från fabrik i Kina, för summor som är otroligt låga för en svensk. Det handla om prylar som bara kostar 20 kronor men som du ändå får med gratis frakt, eller bara några kronors frakt”, säger Arne Andersson.

Flera personer med god insyn i svensk e-handel, som jag har pratat med, ger en liknande bild som kan sammanfattas såhär:

  • Wish växer i raketfart i Sverige just nu.

  • Bolaget har lyckas nå ut till många svenskar trots att Wish helt saknar personal på svensk mark.

  • Den extremt billiga frakten från Kina skapar orättvisa konkurrensvillkor, som drabbar svenska e-handlare

Subventionerad frakt från Kina är ett kapitel i sig, som bland annat e-handel.se tidigare har rapporterat om.

Orsaken till att brev från Kina till Sverige är billiga att skicka är nämligen en 50 år gammal lag om att utvecklingsländer ska få rabatter i det internationella postsystemet.

Regelverket hanteras av Världspostföreningen – ett FN-organ som grundades redan 1874 och som enkelt uttryckt bestämmer hur mycket det ska kosta att skicka paket mellan olika länder.

Joakim Levin, ekonomie doktor och sakkunnig vid Post- och telestyrelsen, säger att det här systemet i dagsläget kraftigt gynnar länder som Kina.

“Alla världens länder är indelade i en av fyra grupper beroende på ‘utvecklingsgrad’. Om A är västvärldens industriländer, så är D de minst utvecklade U-länderna. De postoperatörer som är från länder som tillhör D får stor ‘rabatt’ på terminalavgifterna, C något lägre, B viss rabatt och A ingen rabatt", skriver han i ett mejl till Breakit, och fortsätter:

"Indelningen i de olika kategorierna gjordes ursprungligen för cirka 50 år sedan och mycket har hänt sen dess. På grund av majoritetsförhållandena i Världspostföreningen så är dock förändringar både av denna indelning och rabattsatser mycket svåra att genomföra”.

I klarspråk: Eftersom Kina än idag räknas som ett utvecklingsland får landet rejäla rabatter när ett paket skickas därifrån till Sverige.

Dagens regelverk för internationell post är anpassat för den tid, för längesedan, då en brevbärare såg ut såhär. Foto: TT

Sverige räknas i sammanhanget som ett “A-land” vilket innebär att svenska e-handlare betalar mycket mer till det internationella postsystemet än asiatiska handlare.

“Därmed subventionerar i praktiken västländerna, genom sina nationella postoperatörer, försändelser från dessa länder, och indirekt den konkurrerande e-handeln därifrån. Givetvis är frågan uppmärksammad och prioriterad från västländerna och det pågår arbete med att försöka reformera systemet”, skriver Joakim Levin.

Världspostföreningen har alltså inlett ett arbete för att göra systemet mer rättvist för till exempel svenska e-handlare.

Men än så länge får branschen leva med att frakt från Kina är väldigt mycket billigare än svensk nätshopping.

I vår senaste podd snackar jag och min kollega Stefan Lundell vidare om denna intressanta trend – in och lyssna!

Läs fler artiklar
LÄS MER