Varsågod, här kan du tjuvkika på Schibsteds hemliga DI-dödare

Lundells vecka
Varsågod, här kan du tjuvkika på Schibsteds hemliga DI-dödare

Stefan Lundell, medgrundare och innehållschef Breakit.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell har testat den svenska appen som (nästan) alla snackar om.

De senaste dagarna har den stora snackisen bland mediegubbar som jag varit det infekterade bråket mellan mediegubbar på Schibsted och Bonnier. Här har profiler som Thomas Mattsson (chefredaktör Expressen), Markus Gustafsson (medgrundare och vd Omni) och Martin Jönsson (redaktionell utvecklingschef Dagens Nyheter) svingat friskt.

Gänget i den ena ringhörnan anklagar Schibsteds nyhetsapp för textstöld när de systematiskt gör så kallade rewrites på exempelvis Bonnier-tidningen Dagens Nyheters orginalmaterial.

Situationen blir än mer tillspetsad då Omni just nu arbetar för fullt med ytterligare en produkt som i grunden hotar ett annat av Bonnier-familjens flaggskepp – Dagens Industri. Omnis plan är att inom kort lansera en app som enbart fokuserar på ekonominyheter. De planerna har gett mer än en DI-chef ont i magen.

Och ont i magen ska de nog ha, gubbarna där borta i tidningshuset på Kungsholmen. Det hävdar jag med emfas efter att i veckan lyckats komma över inloggningsuppgifterna till Omnis nya ekonomiapp (tack vare mina smått osunda förgreningar in i Schibsted-sfären).

Sedan i onsdags har jag ivrigt klickat mig runt i appen som har fått arbetsnamnet Omni Ekonomi (Spana in bilderna här nedan så får du själv en känsla).

Trots att jag är en extremkonsument av ekonominyheter känns det allt mindre värt för mig att hosta upp de dryga 7000 spänn som det numera kostar att prenumerera på Dagens Industri (eller knappa 5000 spänn för en digital dito). Särskilt när jag nu i det närmaste i realtid kan få samma nyheter gratis via Omni Ekonomi.

Ett konkret exempel får illustrera vad jag menar: Sex minuter i tolv på onsdagen avslöjade DI:s stjärnreporter Martin Rex att de misstänkta insideraffärerna i Cloetta skulle granskas av en oberoende part. Nyheten var placerad bakom betalvägg och informationen därmed rätt knapphändig för alla som inte betalar. Exakt fem minuter senare kan jag läsa samma nyhet på Omni Ekonomi. Där refereras nyheten dessutom mer utförligt – och helt gratis.

Fortfarande är Omni-appen i beta-läge men inom kort kommer även en rad börsfunktioner att kopplas på och då är appen sannolikt redo att lanseras brett. I dagsläget är det bara jag och ytterligare ett tusental personer som fått möjlighet att testa appen som jag nu formellt titulerar “DI-dödare”.

Trevlig helg!

Veckans pitchare 1: Olle Aronsson. Min medgrundare fångade tillfället i flykten när han sprang på riskkapitalbolaget Springfields gamla vd Anna Settman. “Gå in i Breakits styrelse”, var Olles generösa erbjudande – men Anna gav kalla handen direkt. Då pitchade han istället att Settman och hans tidigare chef Gunilla Herlitz (läs mer här!) skulle starta eget ihop. Inte heller den idén föll i god jord. Men friskt vågat, Olle!

Veckans pitchare 2: Peder Bonnier. Bonnier-startupen Kit har lagt ner ett gäng miljoner för att bygga upp plattformen Story Engine. I veckan fick jag äntligen den demonstrerad för mig av självaste medgrundaren (och redan tippad att ta över som vd för hela Bonnier-koncernen på sikt) Peder Bonnier. Dock mot löftet att inte skriva något om innehållet i pitchen. Jag håller alltid mitt ord, Peder!

Veckans viktigaste näringslivsnyhet: E-kronan. Glöm mutåtalet mot den tidigare Telia-chefen Lars Nyberg. Den verkligt intressanta nyheten i veckan var att Riksbanken nu tar stormsteg mot införandet av en e-krona. Drar du ut konsekvenserna av den innovationen innebär det på sikt att vi inte behöver vare sig banker eller bankappar för att handla. Precis på samma sätt som att vi inte behöver bankkonto för att ha kontanter i madrassen. Det var i alla fall analysen som jag fick mig serverad av en person med betydligt högre intelligensnivå än jag själv. Lovar att gräva vidare i ämnet och återkomma med en mer uttömmande artikel i ämnet inom kort!

Veckans Bagdad-Bob: Karl Rosander. Acasts medgrundare hävdar benhårt att podcast-plattformen inte har några börsplaner – trots att de i veckan fick en ny ägare som bara gör investeringar i onoterade bolag som tagit styrelsbeslut om en börsnotering.

Veckans läsning: Anna Bråkenhielms "Räkna med bråk". Har fortfarande några sidor kvar men känner ändå att jag med gott samvete kan rekommendera den forna TV-drottningens självbiografi. En hel del kul Stenbeck-anekdoter och medieskvaller utlovas. Dessutom intressant om Anna Bråkenhielms rätt komplicerade relation med sin mor. Men innan du läser – spana in min helgintervju med Anna Bråkenhielm, publiceras på lördag morgon!

Nästa veckas läsning: Alex Schulman och Sigge Eklunds "Rum" + Fredrik Eklunds "Fredrik 2.0". Bägge böckerna landade precis på mitt bord. Vi får se vilken av bröderna Eklunds böcker som fångar mig mest.

Veckans butiksbomb: Klarna. Betaljätten går nu på charmoffensiv även i fysiska butiker. När en av Breakits medarbetare besökte sin lokala datorhandlare i dag möttes hen av ett hav av rosa Klarna-ballonger – och erbjudandet att betala med mobilen direkt i butiken via Klarna. Intressant drag som vi följer med spänning. Så här såg det ut i butiken:

Läs fler artiklar
LÄS MER