Sök

Svenska THQ Nordic tar in 600 miljoner kronor – "Bössan laddad för förvärv"

Lars Wingefors, grundare av THQ Nordic. Foto: press.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Karlstadsentreprenören Lars Wingefors spelbolag THQ Nordic har genomfört en nyemission på 598 miljoner kronor.

Igår kväll kunde vi berätta om det svenska spelbolaget THQ Nordics planer på att ta in över en halv miljard kronor via en nyemission.

Nu, en natt senare, är affären i hamn. 598 miljoner kronor tillförs bolaget, före emissionskostnader.

De nya aktierna tecknas av ett stort antal svenska och internationella institutioner. Vilka det är vill dock inte bolaget kommentera.

Det nya kapitalet är tänkt att användas till vidare förvärv för att växa verksamheten.

”Det finns många transaktioner i marknaden som man kan göra. Jag föredrar att ha bössan laddad på förhand. Det är alltid en styrka i en förhandling”, säger Lars Wingefors.

Bolaget har länge haft en relativt aggressiv förvärvsstrategi. Sedan starten har man köpt upp 26 olika varumärken och bolag. Med de nya pengarna kommer bolaget framförallt att jaga vidare på kända marker.

”Vi kommer fokusera på det vi kan – med andra ord olika varumärken inom konsol och hardcore gaming och även utvecklare till det. Vi har tidigare kommunicerat att det skulle kunna inkludera mindre förläggare också”, säger Lars Wingefors.

THQ Nordic vilar på två ben. Dels utvecklar man egna spel, som Darksiders, Titan Quest, och Destroy All Humans. Dels agerar THQ Nordic förläggare för ett stort antal speltitlar.

Företaget omsatte 85,6 miljoner kronor under årets andra kvartal, och gjorde ett rörelseresultat på dryga 30 miljoner.

Kapitalrundan görs genom ett så kallat accelerated book building-förfarande. Den riktade nyemissionen om drygt 7,2 miljoner aktier görs till kursen 83 kronor. Det innebär en rabatt om 9 procent jämfört med gårdagens stängningskurs.

Transparens: Lars Wingefors äger en mindre aktiepost i Breakit.

Läs mer