Spotify-veteraner backar Triple – en startup som vill guida dig i nya städer

Triple

Meys Khalili, Joakim Grönvall, Sebastian Björkelid, Petri Määttä och Rebecka Wiklund.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Startupen Triple vill mäkla ihop turister och guider.
Nu tar bolaget in riskkapital från bland annat Spotify-profilerna Andreas Ehn och Jonathan Forster.
"Nu känns det som vi verkligen hittat rätt”, säger medgrundaren Joakim Grönvall.

De lärde känna varandra redan på mellanstadiet och startade tillsammans den klassiska digitala möteplatsen Bilddagboken. Under några år jobbade de på olika håll men nu gör entreprenörerna Joakim Grönvall och Sebastian Björkelid gemensam sak igen. Tillsammans med sin tredje medgrundare Petri Määttä håller de på att lansera sajten Triple som de hoppas ska bli en global hit.

Tanken är lite förenklat att länka samman stortstadsturister med guider.  

”Triple är en marknadsplats för aktiviteter där guider kan kopplas ihop med människor som är på jakt efter olika upplevelser”, förklarar Joakim Grönvall.

Sebastian Björkelid och medgrundaren Petri Määttä var fram till förra året med och drev kameratillverkaren Narrative som under uppmärksammade former gick i konkurs i september 2016.

”Jag lärde mig mycket på den resan, inte minst hur man snabbt rullar ut en produkt internationellt”, säger Sebastian Björkelid.

Joakim Grönvall byggde under fem år en rysk stadsguide med amerikanska Yelp som förlaga. Efter fem år i Moskva återvände han till Stockholm 2016 och nu är alltså planen att lansera marknadsplatsen Triple brett. På Triple går det att boka upp sig på olika aktiviteter med guider. Bolaget förmedlar kontakten och tar en ut en provision på 20 procent för hjälpen.

”Vi slog upp portarna i maj och finns idag i Stockholm, Barcelona, Paris och London. Det finns drygt hundra olika aktiviteter att boka på sajten idag”, säger Joakim Grönvall.

Nu har bolaget gjort klart en finansieringsrunda på 4,5 miljoner kronor som ska användas till att anställa utvecklare och öka utbudet på sajten ytterligare. Bland de nya aktieägarna finns bland annat paret Andreas Ehn (tidigare teknikchef på Spotify) och Lisa Enckell (medgrundare Wrapp). Även Spotify-veteranen Jonathan Forster (bland annat vd för Spotify i Sverige och Europa) finns bland investerarna.

”Vi letade ganska länge efter rätt investerare och nu känns det som vi verkligen hittat rätt”, säger Joakim Grönvall.

Andreas Ehn kommenterar investeringen:

"Det här är ett erfaret och passionerat team som löser ett problem som alla kan relatera till; känslan av att känna sig som en turist när man reser. Genom att erbjuda ett sätt för lokala personer att visa upp sin stad eller sin passion skapas en personlig plattform där människor
kan hitta varandra genom liknande intressen när de reser” säger Andreas Ehn.

Läs mer