Sök

Lena Apler om PSD2-förseningen: "Det gäller att trycka på"

PSD2

Lena Apler. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Den nya lagen som ska revolutionera marknaden försenas. Lena Apler, ordförande för Swedish FinTech Association, är kritisk – men inte förvånad.

"Har man fattat ett beslut så ska man implementera det", säger hon till Breakit.

Tidigare i dag stod det klart att det så kallade PSD2-direktivet inte kommer att införas i januari i Sverige, vilket tidigare var planen.

Istället kommer det att implementeras tidigast i maj.

Många fintechbolag har länge väntat på att PSD2 ska bli verklighet. Bland annat innebär det att bankerna måste dela med sig av värdefull kunddata.

"Fullt implementerat får det oerhört stora konsekvenser, det blir en helt ny spelplan med öppna API.er", säger Lena Apler.

Hon driver nischbanken Collector, och är ordförande i fintechbolagens nya branschorganisation. Lena Apler är inte förvånad över att den svenska implementeringen drar ut på tiden.

"Det kom inte som en total överraskning. Det är en komplex lag som ändrar väldigt mycket, så det är viktigt att det blir rätt".

Vad tror du om möjligheten att det faktiskt blir färdigt till maj?

"Vi får trycka på, det kommer inte att hända av sig själv".

Hur viktigt är det att det sker?

"Det är oerhört viktigt. Har man väl fattat ett beslut ska man implementera det så snart som möjligt. Det finns säkert motsatta intressen, de som vill förhala detta, och det kan också krocka med GDPR. Det får man lösa så gott man kan".

Läs mer