Nu är Kivra större än staten på digital myndighetspost

Kivra
Nu är Kivra större än staten på digital myndighetspost

FOTO:Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Över 100.000 svenskar har sedan i mars valt att få sin myndighetspost skickad till den digitala brevlådan Kivra. Det är fler än den statliga lösningen, som har funnits i flera år, har lyckats locka till sig.

Kivra har totalt över 600.000 användare, som bland annat får digitala brev från försäkringsbolag och elbolag till sin onlinelåda. Användarna kan sedan ungefär tre månader tillbaka också få digital post från myndigheter.

Den sistnämnda funktionen har i flera år funnits hos statliga Min Myndighetspost, dock utan att få samma genomslag.

“Det som tog Min Myndighetspost tre år har vi lyckats med på tre månader", säger Kivras vd Stefan Krook.

Han tror att det blir svårt för den statliga lösningen att nå samma intresse hos allmänheten.

“Min Myndighetspost som staten tillhandahåller kommer aldrig erbjuda att du kan få brev från banker, försäkringsbolag och så vidare. När du använder en sån här tjänst vill du samla allt i en enda lösning i stället för att logga in på olika ställen", säger Stefan Krook.

Under det senaste halvåret har Kivra dessutom fått in en hel drös nya företag som låter sina kunder ta emot post i tjänsten, däribland Resurs Bank, Ikano Kort, Bixia, Shell, Naturskyddsföreningen, Vattenfall och Försäkringskassan.

"Det lossnar nu. Under det senaste dryga halvåret har vi lagt till hundratals nya avsändare. Dialogen vi har nu med stora aktörer är helt annorlunda än tidigare", säger Stefan Krook.

Bolaget har tidigare tagit in riskkapital från H&M:s vd Karl-Johan Persson och Wallenberg-familjens stiftelse FAM.

Enligt Stefan Krook har Kivra i nuläget runt 40 miljoner kronor i kassan och omsätter "runt en miljon".

"Omsättningen är fortsatt blygsam. Nu har det som sagt lossnat med många nya avsändare men 2015 blir inte heller något fantastiskt år omsättningsmässigt. Vi har ju sagt att vi ska ta sju förlustår i det här bolaget, nu har vi gjort drygt fyra", säger Stefan Krook.

Läs fler artiklar
LÄS MER