Sök

Fundedbyme slår sina påsar ihop med finska konkurrenten Around

Fundedbyeme

Daniel Daboczy, vd och medgrundare av Fundedbyme. Foto: Pressbild.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Det svenska crowdfundingbolaget Fundedbyme säljer en del av sin verksamhet. Samtidigt siktar bolaget mot en börsnotering under nästa år.

Crowdfunding har de senaste åren seglat upp som en alternativ finansieringsform för bolag i uppstartsfas. Svenska Fundedbyme är en av spelarna som slåss om att bli den dominerande plattformen. 

Men hittills har affären inte lyft. 2016 uppgick omsättningen till 4,2 miljoner kronor – med en förlust på 10,4 miljoner kronor. De senaste tre åren uppgår bolagets samlade förluster till över 35 miljoner. 

Nu inleder Fundedbyme ett strategiskt samarbete med det finländska crowdfundingföretaget Privanet, som driver plattformen Around. Konkret innebär affären att Privanet köper 33,4 procent av Fundedbyme Finland, enligt ett pressmeddelande.

"Vårt team har alltid varit duktiga på att identifiera samt agera på makrotrender. Främst när vi såg att ett paradigmskifte drev på en samhällsförändring som höll på att utbilda en helt ny grupp individer som behöver nya vägar för investeringar, engagemang samt global outreach. Därefter när vi insåg att crowdfunding enbart kan funka långsiktigt om det är ett globalt fenomen. Och nu när vi ser att konsolidering av marknaden är nödvändig ur kundperspektiv", säger Daniel Daboczy, VD och medgrundare av Fundedbyme.

Genom samarbetet ska Fundedbyme​ ​bredda​ ​sitt​ ​erbjudande​ ​till​ ​både​ ​investerare​ ​och entreprenörer, enligt utskicket.

Around är Finlands​ ​enda​ ​plattform​ ​för​ ​handel​ ​med​ ​onoterade​ ​aktier och​ ​har en licens av den​ ​finska Finansinspektionen, FIVA,​ ​för​ ​att​ ​erbjuda​ ​finansiella​ ​tjänster.​ Centralt är att samarbetet ger möjlighet för Fundedbyme att via FIVA-licens verka i hela EU. 

"Samarbetet kommer att betyda en helt ny dimension för entreprenörer och bolag som söker kapital samtidigt som möjligheterna och alternativen för investerare ökar markant”, säger Casper Grönblom, partner och styrelseordförande för Fundedbyme Finland.

Samtalen har pågått en tid och så här säger Fundedbymes marknadschef Hanna Metsis om situationen.

"Finska politiker har inte riktigt bestämt sig än om man kommer att kräva licens eller inte för att driva denna typen av verksamhet så det finns en hel del oklarhet. Just nu måste man ha licens. I Sverige krävs ingen licens för detta".

Hur har marknaden förändrats för crowdfunding som ni ser det?
"Det är fler och fler som sysslar med det, både bland bolag som söker finansiering och de som investerar. Fler och fler upptäcker att de kan agera som mindre affärsänglar".

Varför är det viktigt för er att vara störst i Europa?
"Vi vill kunna erbjuda våra investerare de bästa casen och de bästa investeringarna. Vi vill att det ska vara självklart att de kommer till oss".

Kommer ni göra fler egna finansieringsrundor?
"Ja, vi siktar på en runda på 10-20 miljoner senare under hösten".

Ni har tidigare gått ut med att ni siktar på börsnotering, hur ligger ni till där?
"Vi siktar på 2018. Jag kan inte gå ut med mer detaljer än så".

Hur mycket affären är värd vill Fundedbyme inte avslöja. Båda plattformarna ska finnas kvar.

I maj i fjol gjorde bolaget sin tredje finansieringsrunda med emissionskursen satt till 49 kronor per aktie vilket gav en värdering, pre-money, om 174 miljoner kronor.

I samma veva var antalet medlemmar uppe i drygt 81 000 globala investerare och sedan starten har mer än 332 miljoner kronor samlats in till en mängd företag som sökt kapital. Under förra året uppgick snittinvesteringen till 31 886 kronor och den största kapitalrundan var elbilsföretaget Uniti som fick in 11,7 miljoner kronor.

Läs mer