Sök

Fidesmo är ett plastkort som härskar över alla andra kort

Fidesmo

Fidesmos båda medgrundare Petter Arvidsson (till vänster) och Mattias Eld.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Trött på att ha plånboken full av olika kort? Fidesmo är en svensk startup som vill få bort det krånglet. Nu får bolaget in sina första stora kunder i form av bilpoolsbolaget Sunfleet och cykelgarageföretaget Thinktrain.

Efter månader av enbart hård nyhetsrapportering får jag äntligen chansen att skriva en artikel i vår serie  ”Veckans Break?” där vi skriver om nylanserade produkter. Den här gången har min uppmärksamhet fäst sig vid Fidesmo.

Bolaget har tagit fram en mjukvara som gör att ett enda plastkort kan användas till många olika saker.

Du skulle med Fidesmos teknik till exempel kunna använda samma plastbit till att gå på bussen som du använder till att checka in på ett hotell senare samma kväll.

Jag skulle personligen tycka att det var väldigt smidigt jämfört med hur det fungerar idag. Men kommer vi i framtiden verkligen att använda oss av plastkort? Fidesmos medgrundare Mattias Eld tror det.

“Kort kommer alltid att behövas. De har vissa egenskaper som mobiltelefoner saknar. Du kan tappa kortet i gatan, tvätta det i tvättmaskinen, det kräver inget batteri och är lättare att låna ut till någon annan. Dessutom är kortet billigt. Det kostar tio spänn medan en mobiltelefon kostar flera tusen”, säger han.

Plastkorten som Fidesmo använder har två sorterts chip i sig. Det ena chippet är samma sort som finns i till exempel kollektivtrafikbolaget SL:s kort. Det andra är finns i betalkort och tillåter mer avancerade applikationer.

Själva kortet är i sig är ingen unik Fidesmo-produkt - det är mjukvaran som är grejen.

Fidesmo har precis skrivit avtal med sina två första stora kunder. Det handlar om bilpoolen Sunfleet och Thinktrain, som driver åtta låsta cykelgarage i flera svenska städer.

”Det är två första väldigt viktiga kunder för oss. Vi ska bli standardlösningen för en mängd små applikationer som du använder kort till”, säger Mattias Eld.

Han säger att tanken främst inte är att ersätta de kort du har med dig varje dag utan de du använder mer sällan.

”Problemet, som vi ska lösa, handlar framför allt om när du kommer till en ny stad och hamnar i nya situationer. Det uppstår ett distributionsproblem när du måste ta dig till en specifik fysisk plats för att få ett kort som du behöver för att kunna utnyttja en viss tjänst”, säger Mattias Eld.

Vad tycker du? Diskutera gärna "Veckans Break?" i kommentarsfältet.

Läs mer