Storbråk i Affiliate-världen – Tradetracker bryter avtal och polisanmäler

Tradetracker Performission oy Marknadsföring
Storbråk i Affiliate-världen – Tradetracker bryter avtal och polisanmäler

Philip Keckeis.

Towe Boström

Reporter

Affiliate-företaget Tradetracker har brutit med sin svenska samarbetspartner och anklagar dem för avtalsbrott – samtidigt som man polisanmäler ett annat företag.
"Vi ska göra vårt yttersta för att de här händelserna inte ska påverka våra kunder", säger verksamhetschefen Philip Keckeis.

Det internationella företaget Tradetracker arbetar med affiliatemarknadsföring och vänder sig till publicister och annonsörer. Publicister av olika slag får ersättning när besökare klickar vidare till annonsörernas webbplatser och genom plattformen kan användar- och köpbeteenden kartläggas.  

I Europa finns runt 250.000 användare varav många svenska företag på kundlistan. Aktörer som Unibet, Disney, Aliexpress och Tele2 tillhör kundkretsen. 

Nu har Tradetracker hamnat i bråk med företaget som bedrivit den svenska verksamheten och sagt upp avtalet med det Finlandsbaserade företaget Moremoremore Oy. 

Det framgår av ett kundmejl som Breakit har tagit del av.

Philip Keckeis, som ansvarar för Tradetrackers internationella verksamhet, bekräftar uppgifterna för Breakit. I ett mejl skriver han att Moremoremore Oy sedan den 19 augusti inte längre sköter Tradetrackers verksamhet i Sverige och Finland. 

"Moremoremore Oy har brutit villkoren i avtalet och följaktligen behövde vi dra tillbaka licensen", säger Philip Keckeis. 

Han vill inte gå närmare in på detaljerna men uppger även att man anmält bolaget Performission Oy Ab till polisen, även de baserade i Finland. 

"Företaget Performission Oy Ab har via sina representanter medvetet informerat utvalda handlare och dotterbolag med felaktig och vilseledande information om att Tradetracker upphört med sin verksamhet. Med tanke på allvaret i fallet har detta också polisanmälts", skriver Philip Keckeis.

Performission startade i Finland under 2016 och är verksamma med att hjälpa kunder inom online-marknadsföring i en rad kanaler. För stunden håller man på att lansera tjänsten i Sverige. 

Bolagets vd Niklas Holmström ställer sig frågande till den information som cirkulerar. Enligt honom har bolaget inget samröre med vare sig Moremoremore Oy eller Tradetracker, och vill inte heller klassa sistämnda som en konkurrent.

"Vi är inte ett affiliated-nätverk utan en performance media agency som jobbar med mycket andra saker också". 

Uppgifterna om att bolagets representanter ska ha gått ut med vilseledande information är inget Niklas Holmström känner igen sig i, och har har självt inte sett någon anmälan.   

Hur reagerar ni som företag när ni läser informationen, om ni anser den vara felaktig? 

"Enda sättet att reagera på är att hålla sig till fakta och inte beblanda sig i sådana saker. Om någon skriver så, skriv på. Vi får väl vänta på att det ska hända något eller inte. Men vårt ställningstagande, som mot alla andra som frågar om detta, är att vi inte har något att göra med Tradetracker eller Moremoremore och jag vet inte vad som sker där". 

Breakit har sökt företaget Moremoremore Oy för en kommentar rörande uppgiften om avtalsbrott.

I ett mail till sina kunder, som Breakit tagit del av, understryker Tradetracker att man kommer att fortsätta sin verksamhet i Sverige och Finland med en ny ledning. De skriver även att de kommer att göra sitt bästa för händelsen inte ska påverka kunderna eller skapa negativt inflytande på deras tracking. 

Läs fler artiklar
LÄS MER