Sök

Musikskribenten Fredrik Strage i Spotify-attack: "Totalt bisarrt"

Spotify

Fredrik Strage.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Spotify vill ta bort innehåll som uppviglar till våld och hat. "En stor del av min skivsamling skulle behövas rensas ut om den här policyn ska tillämpas", säger den inflytelserika musikjournalisten Fredrik Strage.

I förra veckan kom det fram att en rad vit makt-band sprider sin musik via Spotifys plattform.

Kort efter avslöjandet gick musiktjänsten ut med ett uttalande där ledningen meddelade att vit makt-musiken skulle tas bort från tjänsten.

Dessutom flaggade Spotify för att en mängd andra artister skulle påverkas. I ett skriftligt uttalande till Breakit skrev Spotify:

"Olagligt innehåll eller material som uppviglar till hat eller våld gentemot ras, religion, sexualitet eller dylikt, tolereras inte på musiktjänsten. Spotify vidtar omedelbart åtgärder för att bedöma och ta ner materialet så snart det uppmärksammats".

Det här uttalandet har fått en av Sveriges tyngsta musikskribenter, DN-medarbetaren Fredrik Strage, att reagera starkt. Han menar att följderna av den policy som Spotify ger uttryck för i uttalandet kan få långtgående konsekvenser.

“Jag förstår inte varför de måste skicka ut ett pressmeddelande som antyder att de ska värdegrundscertifiera hela utbudet på Spotify. Det uttalandet är totalt bisarrt”, säger Fredrik Strage och fortsätter.

“Om det är avsikten så framstår de som hycklare. Det finns massor av musik med obehagliga åsikter som hetsar mot religion, etnicitet och sexuell läggning”.

Varför tror du Spotify agerar på det här sättet?
“De vill väl framstå som snälla och som att de tänkt igenom den här frågan – men det har de inte. Nu förbinder de sig mer eller mindre att plocka bort en otroligt stor mängd musik. En stor del av min skivsamling skulle till exempel behövas rensas ut från Spotify om den här policyn ska tillämpas fullt ut”.

Vad tänker du på till exempel?
”Ja, exempelvis all black metal-musik med texter om hur alla kristna ska skändas och brännas på bål. Eller ta Ebba Gröns 'Skjut en snut', ska den finnas kvar på Spotify?”.

Enligt Fredrik Strage är det alltså den bredare policyn som det är fel på – inte beslutet att ta bort vit makt-musik från tjänsten.

”Spotify är ett privat företag och kan ta bort vilken musik de vill. 'Gör det', säger jag. Ta bort vit makt-musiken men hänvisa inte till någon värdegrund för då är du ute på hal is. Konstatera bara att vit makt-musiken suger och att den inte ska finnas på Spotify, punkt slut. Gör det inte svårare än så”, säger han.

Vit makt-rörelsen har varit på allas läppar i USA den senaste veckan, efter att den anordnade en stor demonstration i Charlottesville i den amerikanska delstaten Virginia.

En 20-årig nazist-sympatisör körde en bil genom folkmassan, och dödade en motdemonstrant – en händelse som har orsakat stor upprördhet och debatt i USA.

Händelsen har fördömts kraftigt av flera tunga techchefer, däribland Apples vd Tim Cook.

Läs mer