Wellstreet lanserar hälsosatsning – offentliggör två nya investeringar

Wellstreete-hälsa

T.h: Jöns-Petter Svensson, ny ansvarig för hälsoinvesteringar på Wellstreet. Foto: Annika Falkuggla samt Istockphoto

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Riskkapitalbolaget Wellstreet plockar in Jöns-Petter Svensson som ny partner med ansvar för hälsoinvesteringar.

Riskkapitalbolaget Wellstreet lanserades för ungefär 1,5 år sedan och har redan hunnit göra över 30 investeringar i svenska techbolag.

Bakom Wellstreet ligger Klarnas tidigare kommersiella chef Mikael Wintzell och e-handelsprofilen Sïmon Saneback, som bland annat varit rådgivare för Klarna.

De flesta av investeringarna har gjorts i bolaget inom e-handel eller e-handelsnära bolag. Nu ger sig Wellstreet in i en ny nisch: hälsosektorn.

I en ny satsning kallad Health alliance (Heal) ska bolaget investera i företag inom förebyggande hälsa.

“Vi vill främja entreprenörskap som inspirerar till ett hållbart välbefinnande och vill göra skillnad i att skapa ökad medvetenhet om enskilda hälsofaktorer”, säger Jöns-Petter Svensson.

Han är blir ny partner på Wellstreet och kommer fatta ordförandeklubban i det nya investeringsbolaget Heal.

“Vi är mycket glada att ha Jöns-Petter ombord. Utöver att vara en lyckad entreprenör, har han en omfattande erfarenhet från ledande positioner och förtroendeuppdrag i globala koncerner vilket kommer att bidra kraftigt i att utveckla Wellstreet-bolagen framåt”, säger Sïmon Saneback, medgrundare av Wellstreet.

I samband med lanseringen av den nya satsningen berättar bolaget att man även gjort två investeringar i Activio och Fysiotest. Activio har utvecklat en pulsmätarteknik som bland annat används av flera av världens största fotbollsklubbar. Fysiotest är ett företag som riktat in sig på datainsamling för att ge individer och företag bättre hälsa.

“Vi investerar framför allt i tre olika vertikaler: data och analys – som exempelvis Fysiotest, träning – som Activio, och nutrition. Det behöver inte vara bolag som är digitala från början men det ska vara bolag med skalbar potential. Vi kan hjälpa dem att bredda sina vingar”, säger Sïmon Saneback.

Bolaget har i dagsläget inte satt av någon särskild öronmärkt pengasäck för hälsostartups. Sïmon Saneback berättar att bolaget planerar en handfull investeringar i sektorn i den första satsningen.

“Det blir investeringar i samma storlek som vanliga Wellstreet – allt från några hundra tusen upp till ungefär fem miljoner kronor, beroende på bolagens storlek och fas. Skillnaden med Heal är att vi tänker oss att vi tar en lite större andel av bolaget och går in och jobbar aktivt med dem. Vi jobbar aktivt i våra övriga portföljbolag också men med Heal är vi mer långsiktiga”, säger Sïmon Saneback.

Han tillägger att det inte rör sig om någon majoritetsandel utan 10–50 procent av aktierna i bolaget.

“Det är lite flytande nu i början. Vi vill inte avskräcka några startups och kräva för stora andelar heller”, säger han.

Läs mer