Twitters vd Dick Costolo tvingas lämna sin post, grundare tar över

Twitters vd Dick Costolo tvingas lämna sin post, grundare tar över

FOTO: Jae C. Hong/AP/TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Svag tillväxt bakom petningen av chefen för det sociala nätverket.

Beskedet att Dick Costolo lämnar vd-posten kom efter Nasdaq-börsens stängning på torsdagen. I flera månader har bland annat tunga investerare och aktieägare i Twitter krävt Dick Costolos avgång.

Orsaken är den skrala tillväxten som det sociala nätverket haft under Dick Costolos ledning. Idag har Twitter 302 miljoner aktiva användare i månaden vilket är en ökning med 18 procent senaste året. Konkurrenten Faceboook är fem gånger större och gapet minskar inte.

Dick Costolo har försökt få aktiemarknaden att i stället fokusera på att Twitter, bland annat genom Google-sökningar, når betydligt fler människor än de som faktiskt loggar in på tjänsten men den argumentationen har inte gått hem.

Nu tar Twitters ordförande och medgrundare Jack Dorsey tillfälligt över som vd från 1 juli medan bolaget letar efter en permanent ersättare.

Costolo har tidigare fått mycket beröm för att han styrde upp den ganska kaotiska företagskulturen på Twitter och skapade en professionell organisation i bolaget. Enligt åtskilliga medierapporter präglades både Jack Dorseys första vd-sejour och den efterföljande tiden under Evan Williams (också medgrundare) av oreda.

Läs fler artiklar
LÄS MER