Atlas Copco köper in sig i Mobilaris – Luleås “Google för gruvor”

Mobilaris
Atlas Copco köper in sig i Mobilaris – Luleås “Google för gruvor”

Teamet bakom Mobilaris. Foto: press.

Jonas de Lange

Reporter

Luleåbolaget Mobilaris säljer en tredjedel av sin gruvverksamhet till industrijätten Atlas Copco.
“Det känns superkul”, säger huvudägaren Johan Hernmarck.

Mobilaris är ett bolag som utvecklar en rad olika former av mjukvarutjänster. En del av verksamheten har riktat in sig på gruvindustrin. Lösningen – som bolaget kallar "Google för gruvor" – gör att gruvbolag kan spåra personal, utrustning och produktion i realtid och visualiserat i 3D.

Tanken är att en bättre översikt ska leda till produktivitetsökningar och ökad säkerhet i gruvan.

Nu köper industrijätten Altas Copco 34 procent av gruvbolaget.

“Det är fantastiskt. Det känns verkligen superkul. I samband med affären kommer vi också att använda Atlas Copco som distributions- och säljpartner”, säger Johan Hernmarck, som även är delägare i bland annat techbolaget Yubico.

Han är huvudägare i Mobilaris-koncernen med 49 procent av aktierna.

"Det innovativa teamet hos Mobilaris kommer att spela en nyckelroll när Atlas Copco nu avancerar inom digitala lösningar och automatisering, en utveckling som ger såväl gruv- som industrikunder nya värden. Det här är framtiden för gruvindustrin", säger Helena Hedblom, VD för Atlas Copco Mining and Rock Excavation Technique, i ett pressmeddelande.

Hur kommer det sig att Atlas Copco inte köper hela bolaget?

“Det är så här typiska hitech-affärer kommer se ut i framtiden. De stora industriella företagen kommer få acceptera att köpa minoritetsandelar i den här typen av hitechbolag”, säger Johan Hernmarck, och fortsätter:

“Man behöver kunna jobba vidare under eget varumärke för att inte slukas av den större verksamheten. Det handlar om att föra vidare energin, entreprenörskapet och innovationstakten.”

Affärens storlek har parterna valt att hålla för sig själva. 

Under 2017 räknar Mobilaris med att gruvdelen omsätter mellan 80 miljoner och 100 miljoner kronor.

“Tillväxttakten i år har legat på 100 procent och så kommer det fortsätta de närmaste åren”, säger Johan Hernmarck, som inte vill kommentera värderingen på bolaget.

Enligt uppgifter till Breakit värderas hela Mobilaris-koncernen till ungefär en halv miljard kronor. Exakt hur stor del av koncernen som utgörs av gruvdelen är oklart.

Läs fler artiklar
LÄS MER