Sök

Glädjebesked för spelfantaster

Mikael Fritzon / TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Har du anordnat ett LAN-spel någon gång de senaste åtta åren utan att ansöka om tillstånd? Då kan du ha brutit mot lagen.

I dag krävs det ett tillstånd från Lotteriinspektionen för att anordna ett så kallat LAN-party eller driva ett internetcafé. Det gäller för alla som kopplar ihop sina datorer för att spela datorspel mot betalning i ett nätverk och har gällt sedan 2007.

Rent konkret innebär det att ett internetcafé som det Stockholmsbaserade bolaget Inferno Online årligen tvingas betala 70 000 kronor i avgifter.

Det har folkpartisterna Mathias Sundin, Robert Hannah och den tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson nu sett till att ändra på.

I en motion till riksdagen skriver de bland annat att spel som Starcraft, Counterstrike och World of Warcraft inte går att jämföra med enarmade banditer och Jack Vegas-maskiner. Att det är onödig byråkrati – och därför bör stå utanför automatspelslagen.

”Det är en fullständigt bisarr lag, att det krävs tillstånd för det. Men det blev majoritet för förslaget i Kulturutskottet, så beslutet kommer att tas upp i kammaren om ett par veckor”, säger Mathias Sundin, riksdagsledarmot för FP.

Det mesta tyder med andra ord på att kravet kommer att skrotas inom kort.

Läs mer