Glädjebesked för spelfantaster

Breakit - Glädjebesked för spelfantaster
Mikael Fritzon / TT
Jon Mauno Pettersson
Jon Mauno Pettersson
Nyhetschef

Har du anordnat ett LAN-spel någon gång de senaste åtta åren utan att ansöka om tillstånd? Då kan du ha brutit mot lagen.

Jon Mauno Pettersson
Jon Mauno Pettersson
Nyhetschef

I dag krävs det ett tillstånd från Lotteriinspektionen för att anordna ett så kallat LAN-party eller driva ett internetcafé. Det gäller för alla som kopplar ihop sina datorer för att spela datorspel mot betalning i ett nätverk och har gällt sedan 2007.

Rent konkret innebär det att ett internetcafé som det Stockholmsbaserade bolaget Inferno Online årligen tvingas betala 70 000 kronor i avgifter.

Det har folkpartisterna Mathias Sundin, Robert Hannah och den tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson nu sett till att ändra på.

I en motion till riksdagen skriver de bland annat att spel som Starcraft, Counterstrike och World of Warcraft inte går att jämföra med enarmade banditer och Jack Vegas-maskiner. Att det är onödig byråkrati – och därför bör stå utanför automatspelslagen.

”Det är en fullständigt bisarr lag, att det krävs tillstånd för det. Men det blev majoritet för förslaget i Kulturutskottet, så beslutet kommer att tas upp i kammaren om ett par veckor”, säger Mathias Sundin, riksdagsledarmot för FP.

Det mesta tyder med andra ord på att kravet kommer att skrotas inom kort.

Läs fler artiklar

På breakit.se sparar vi information om ditt besök i kakor. Se vår policy.

OK
Läs nästa artikel