Nu ska svenska appen Qapital få amerikanerna att börja spara

Qapital IFTTT
Nu ska svenska appen Qapital få amerikanerna att börja spara

Pressbild: Qapital

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Qapital är en app som ska göra det enklare och roligare att spara genom att använda olika spelmekanismer. Det är ett svenskt företag, men appen finns bara tillgänglig i USA där Qapital inlett ett samarbete med IFTTT.

Det amerikanska företaget IFTTT som står för If This, Then That har en tjänst som gör det möjligt att koppla ihop flera appar med varandra. Användare kan till exempel programmera att när hen får 20.000 följare på twitter så ska en bild lägga upp på Facebook eller koppla ihop vädret med sms-notifiering.

George Friedman, medgrundare till Qaptial, säger att IFTTT tyckte att de hade en bra idé.

“Det är ett av de mest drivande bolagen inom Internet of Things. Vi blir en bra kanal för dem eftersom användarna kan skicka riktiga pengar genom oss”, säger han.

George Friedman tycker att fler svenska bolag borde haka på IFTTT.

“De har fler användare än man tror och de har alla API: Facebook, Twitter och så vidare. Börja med att göra en app och bygg sedan en IFTTT-kanal”, säger han.

Resultatet av samarbetet har inte låtit vänta på sig. Qapital lanserade sin kanal för två dagar sedan och har sedan dess slagit personligt rekord i nedladdningar.

“Det bara strömmar in användare”, säger George Friedman.

Det här är inte Qapitals första internationella samarbete. Det svenska app-företaget började som en ekonomiapp liknande Tink. Genom sin affärsängel Peter Read hamnade de bredvid amerikanska Plaid på Web Summit i Dublin.

“Vi snackade och drack öl. Innan vi åkte hem hade vi börjat bygga in oss i deras system. De hade redan klart APIn till de olika amerikanska bankerna och vi kunde fokusera på design och användarvänlighet vilket är det som vi gör bäst”, säger George Friedman.

Nu sitter en del av teamet i New York medan de tio ingenjörerna sitter i Stockholm.

“Vi har duktiga ingenjörer i Stokholm och det är mer kostnadseffektivt än San Francisco. Vi har kvar hela vår kärna här och jag åker mellan Stockholm och New York”, säger George Friedman.

Det är också det enda som finns kvar i Sverige. Qapital stängde ner sin app i Sverige i April och kommer att fokusera på den amerikanska marknaden ett bra tag framöver.

“USA är mindre restriktivt och vi har lyckats få ett bra samarbete med en amerikansk bank som tillåter oss att bygga vår tjänst på deras produkter. Med Plaid kan du sedan enkelt flytta pengar mellan dina bankkonto. Bank-id påminner om det, men där måste du logga in varenda gång du ska göra något. Det behöver du inte med Plaid och det gör det enklare”, säger George Friedman.

Att göra det enkelt att spara är grundidén bakom Qapital som riktar sig till unga, så kallade millennials, som har visat sig ha lågt förtroende för traditionella banker. Amerikaner under 35 år har i genomsnitt ett negativt sparande på två procent. De gör med andra ord av med mer pengar än de får in.  

“Där har vi en jättemöjlighet att hjälpa folk och det ser vi att vi gör. Våra användare sparar ungefär plus två procent av sin inkomst”, säger George Friedman.

Han berättar att Qapital använder sig av bilder för att visualisera sparmålet och spelmekanismer för att det inte ska kännas som sparande. Till exempel kan kunder välja att runda upp summan när de för ett köp och låta de pengar som blir över gå in på sparkontot. Om flera användare har ett gemensamt konto kan de spara som grupp.

“Då har du satt upp ett emotionellt sparmål och då blir det svårare att nalla av pengarna. Jag och min fru håller till exempel på att spara till ett piano och jag skulle skämmas om jag tog pengar från pianokontot för att köpa en latte eller något”, säger George Friedman.

Nästa steg är ett betalkort som är kopplat direkt till det sparkonto dit pengarna från Qapital förs. Det kommer till hösten.

“Precis som Wrapp så har vi insett möjligheterna med att ha ett kort kopplat till tjänsten. Men vår målgrupp är inte så intresserade av kreditkort så vi erbjuder ett betalkort istället”, säger George Friedman.

Qapital tog in 1,3 miljoner dollar i en runda i december förra året där största finansiären var Northzone. Qapital håller på att ta in pengar i en ny runda, men kan inte säga hur mycket den kommer att landa på.

"Jag har inga detaljer att dela med mig av ännu", säger George Friedman.

Läs fler artiklar
LÄS MER