Succé-vd:n Fredrik Wester chocksänker egna lönen – till en krona om året

Paradox Interactive

Fredrik Wester är vd för Paradox. Foto: Johanna Ekström.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Han tog spelutvecklaren Paradox hela vägen till börsen. Nu sänks Fredrik Westers lön till nära noll.
”När det går bra för bolaget går det bra för mig”, säger Fredrik Wester till Breakit.

Ersättningen till börsbolagens toppar bara ökar och ökar. Så låter det i alla fall oftast i medierapporteringen. Ett exempel som till och med håller på att bli en regeringsfråga är Telias vd Johan Dennelind. Hans lön är så hög att 14 dagars sparad semester blev till en miljon kronor på fickan, vilket DI avslöjade tidigare i veckan. 

Det finns dock börs-vd:ar som går åt andra hållet. 

Succébolaget Paradox vd Fredrik Wester har förhandlat ned sin lön rejält. Han ska framöver lyfta en ersättning på en krona per verksamhetsår. Det framgår av information till Paradox aktieägare inför årsstämman senare i vår. 

”Det är förslaget från styrelsen. Jag har egentligen inga fler kommentarer än att när det går bra för bolaget så går det bra för mig”, säger Fredrik Wester till Breakit. 

Du känner inte att du behöver någon lön?

”Jag äger ju fortfarande en tredjedel av Paradox. När det går bra för bolaget går det bra för mig”. 

Paradox har i dagsläget ett börsvärde på 6 miljarder kronor. Under 2016 omsatte bolaget 653,7 miljoner kronor, med ett rörelseresultat på 308 miljoner kronor.

"Att lönsamheten och marginalen utvecklats så positivt är tack vare av att intäkterna till stor del är hänförliga till de egenutvecklade titlarna Stellaris och Hearts of Iron IV som släppts under året då dessa inte genererar någon royalty till tredjepartsutvecklare", heter det i bolagets årsredovisning som släpptes i dag.  

För övriga ledande befattningshavare i Paradox ”utgår en marknadsmässig månadslön samt sedvanliga anställningsförmåner”. Ledningen (förutom vd:n) och personalen har även ett vinstdelningsprogram. 

Fredrik Westers lön under 2016 uppgick till drygt 1,2 miljoner kronor.

Paradox, som står bakom spel som Cities: Skylines, Stellaris och Hearts of Iron har svällt till nära 200 anställda. De tjänade i snitt 471.015 kronor under 2016.

I dagsläget kommer den övervägande största delen av försäljningen från USA. I framtiden hägrar den kinesiska marknaden – via ett samarbete med Tencent. 

Läs mer