Miljardregn över svenska startups

riskkapital
Miljardregn över svenska startups

FOTO: TT/Carsten Schertzer/Flickr

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Sex nya riskkapitalfonder ska pumpa in pengar i techbolag. Vi har grävt fram hela listan.

Fem månader in på året har det redan investerats lika mycket pengar i nordiska startups som det gjordes under hela fjolåret.

Det visade statistik som techbloggen Nordic Web kom med igår. Prognosen för hela 2015 ligger på motsvarande 17 miljarder kronor vilket är en ökning med drygt 135 procent jämfört med fjolåret.

Och det starka intresset från investerarna lär inte avta i närtid. Det är min bestämda uppfattning efter att pratat med ett gäng investerare och riskkapitalister de senaste dagarna. Både på den privata och offentliga sidan håller en rad fonder på att lanseras:

# Störst är riskkapitaljätten EQT:s nya venture-fond. Den kommer vara på runt 5 miljarder kronor och investera bland annat på den svenska marknaden. Marknadsföringen mot investerare har precis dragit igång och fonden kommer sannolikt att börja investera under hösten.

# Nystartade Stand Out Capital har kämpat länge med att få in pengar till sin första fond men nu tycks målet nära. Ett par europeiska investerare sägs vara på väg in och totalt kommer det bli en techfond på motsvarande 800 miljoner kronor.

# Eequity fokuserar främst på investeringar i e-handelsbolag som kommit relativt långt i sin utveckling. Uppbackade av bland annat familjen Ax:son Johnsson håller de på att stänga en fond på cirka 750 miljoner kronor, säger folk som brukar ha koll.

# Statliga Almi Invest hoppas få in 1,2 miljarder kronor till en ny fond lagom till sommaren. Pengarna ska investeras i nya, svenska tillväxtbolag.

# Investmentbanken GP Bullhound har utökat sin så kallade sidecar-fond och den kommer nu ha ett kapital på flera hundra miljoner kronor.

# Spintop Ventures startade en liten pilotfond för några år sedan och är nu redo att satsa på en större fond. Mellan 200 och 300 miljoner har kommit in till fonden som stängs de närmaste veckorna.

Totalt handlar det om nästan 8,5 miljarder kronor som har eller är på väg att flyta in till nya riskkapitalfonder. För svenska techentreprenörer är det såklart goda nyheter då chansen att få finansieringen för sin idé ökar. Bakom det starka intresset från investerarna ligger såklart främst att det här i Sverige byggts upp så många nya stora techbolag de senaste åren. Mätt i antalet miljardbolag i dollar är det faktiskt bara USA och Kina som ligger före oss här i Sverige.

Läs fler artiklar
LÄS MER