På väg att gå in i väggen? Här är 7 symptom på stress att se upp för

Startuplivets baksidaStress

Gå inte in i väggen - här är symptomen på stress du bör se upp för

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Allt fler sjukskrivs för stressrelaterade problem och blir utbrända. Är du på väg åt det hållet? Här är sju stress-symptom att se upp för, enligt experten.

Helena Magasanik är i dag coach, föreläsare och företagsutbildare. Men hon började som förskollärare och gick så småningom över till näringslivet. Under 90-talet kastade hon sig huvudstupa in i dåtidens IT-bubbla och jobbade som verksamhetsledare för ett snabbväxande bolag i IT-branschen.

”Jag var ostoppbar och hade järnkoll på allt. Jag brukar säga att jag visste exakt hur många pommes frites vi hade i frysen. Total kontroll var det enda sättet att få tillvaron att funka", säger hon.

Efter en lång tid med eskalerande magproblem tog hon sig till slut till akuten, där hon kollapsade på golvet. Tarmarna var kraftigt inflammerade. 

”Jag kom därifrån fem veckor senare i rullstol”, säger hon. ”I efterhand kunde jag se alla varningssignaler men jag körde bara på istället. Eftersom jag inte fick behålla maten kunde jag ju lika gärna jobba på lunchen! Jag brukar säga att det är som att strunta i att hela bilens instrumentbräda lyser rött, man gasar bara på ännu mer.

Hon menar att entreprenörer i tillväxtbolag är extra utsatta för att stressa sönder sig.

”Om man är entreprenör finns inget slut på arbetet, samtidigt som man kanske har personligt ansvar för personal och ekonomi. Så den kategorin är absolut extra utsatt.” 

Stress i sig inte är farligt, tvärtom kan det vara någonting mycket positivt för effektivitet, skärpa och prestationsförmåga. Men utbrändhet inträffar när kroppen över lång tid har körts i maxfart utan återhämtning.

Det kan komma plötsligt, och det behöver inte vara en arbetsrelaterad incident som triggar – många vittnar om att privata händelser blivit droppen som får bägaren att rinna över.

Alla upplever stress olika, men det finns ändå en samling symptom som är gemensamma för väldigt många. Dessa behöver i sig inte innebära att en krasch är nära förestående, men kombinationen kan få oss att inse att det är dags för genuin återhämtning.

Hittar du några som stämmer in på din situation? I så fall är det dags att ta tag i problemet.

1. Du har sömnproblem

För väldigt många människor är sömnsvårigheter den allra första indikationen på att något inte står rätt till.

”Jag brukar kalla sömnproblem för vår tids största folksjukdom. När du börjar sova dåligt för det dessutom med sig en hel del andra konsekvenser. Utan sömn pajar som bekant immunförsvaret och vi kan uppleva huvudvärk, irritation och spänningar i nacken", säger Helena Magasanik.

En tilltagande söndagsångest och att vakna med ett ryck i panik över jobbet upplever vissa är steg till insikt.

Men vissa entreprenörssjälar tycks jobba till sent på natten med glädje, pigghet och eufori, och vaknar på samma sätt fyra timmar senare. Men det beror inte på att man är utvilad. Forskare kallar detta tillstånd för ”honungsfällan”.

”Du blir hög på adrenalin helt enkelt. Det kan funka ett tag men är aldrig hållbart i längden.”

2. Du är mer förvirrad än vanligt

Att bli ”lite vimsig” har sina komiska inslag – nycklarna hamnar i kylskåpet, bilen är spårlöst försvunnen efter att man parkerat den, portkoder och pinkoder virvlar runt utan fäste i huvudet. Men koncentrationssvårigheter, bristande fokus och problem med närminnet är vanliga signaler på att stressnivån är för hög, menar Helena Magasanik.

3. Du har spänningar och värk

Kropp och själ är ett, och kroppen reagerar snabbt på om vi mår själsligt dåligt. Rygg och nacke är vanliga problemområden och faktum är att många ryggskott kan härledas till stress snarare än tunga lyft. Du känner spänningar, värk och stelhet krypa sig på utan att du har tränat eller sovit konstigt.

4. Du har magproblem och/eller hjärtklappning 

Magproblem är klassiska när det gäller stress. Men när hjärtat börjar påverkas är det desto allvarligare. Hjärtklappning är en kraftig varningssignal på att adrenalinnivå och blodtryck är på tok för högt. 

”Vi blir allt friskare på en rad områden, men att hjärtinfarkter ökar bland yngre kvinnor i dag tycker jag är mycket allvarligt”, säger Helena Magasanik. ”Folk dör av stress på ett sätt som vi inte sett tidigare.”

5. Du blir lättare sjuk

Som tidigare nämnts: ett nedmonterat immunförsvar jobbar inte särskilt effektivt mot attacker.

”Jag hade åtta halsflussinfektioner i rad innan jag kollapsade”, säger Helena Magasanik. ”Det är förstås logiskt nu, men då förstod jag bara inte vad som var fel. Det är viktigt att se mönster och våga ta det på allvar. Det är tydligt att kroppen försöker säga ifrån.”

6. Du har svårare med ljud och ljus

Ett vanligt symptom när stressen är för stor är att bli extra känslig för ljud och ljus. Kanske är det hjärnans sätt att vifta med armarna för att signalera att vi borde koppla av och koppla ner?

”Min första känsla efter kollapsen var att jag bara ville ha det absolut tyst runtomkring mig. Vi har i dag ett ständigt överflöd av ljud och intryck, och jag tror att vi behöver skala bort allt ibland", säger Helena Magasanik.

7. Du orkar inte vara social – annat än på jobbet

Det finns även varningsklockor i det sociala livet som du bör hålla kolla på. Är du en sådan som skrattar åt konceptet semester för att det ”inte finns tid” behöver du det förmodligen mer än någon annan.

Det ironiska är att gemenskap och ett socialt sammanhang kan vara precis den återhämtning vi behöver i en tid av högt tempo med mycket stress. Så att tacka ja kan faktiskt vara en investering – om man gillar personerna förstås.

”Att sitta en hel helg med folk man inte mår bra av att umgås med är förstås inte att rekommendera – våga sålla och välj situationer som ger energi istället. Men att slentrianmässigt tacka nej till vänner och familj på grund av jobb är en farlig väg att gå”, avslutar Helena Magasanik.

helenam.jpg

Helena Magasanik.

STARTUPLIVETS BAKSIDA

Entreprenörer ses som vår tids rockstjärnor. Men i själva verket är livet som egenföretagare ofta slitsamt och utan lön för mödan. I artikelserien Startuplivets baksida rapporterar Breakit om de tuffa delarna av entreprenörslivet. Erfarna företagare vittnar om ångest, enorm stress, kärv privatekonomi, förstörda relationer och om misslyckade satsningar. Läs alla delarna i serien här.

Läs mer