Sök

När ångesten plågar mig som värst undrar jag om det är värt det

Startuplivets baksida

Stefan Lundell är medgrundare av Breakit.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell om varför Breakit nu sätter strålkastarljuset på startuplivets baksida.


Först av allt – jag älskar verkligen entreprenörslivet. Jag tror dessutom på riktigt att entreprenörskapets inneboende kraft kan förändra världen till det bättre. Men med det sagt har jag nu under en ganska lång tid känt en oro för att vi på Breakit ger en alltför skev bild av vad det verkligen innebär att driva en startup. Det ÄR – precis som vi så ofta skriver – inspirerande, roligt, utmanande och lärorikt. Dessutom kan du bli snuskigt rik. Det här är EN bild av entreprenörslivet och den stämmer i många fall.

Men det finns också en annan sida av det här livet som är minst lika sann. Det är historien om startuplivets oglamorösa baksida. Här finns oron för ekonomin, konflikterna mellan grundarna, stressen, rädslan för att misslyckas, ansvaret mot sina anställda.

Jag har själv på ett väldigt konkret upplevt både de ljusa och mörka sidorna av entreprenörslivet under de dryga två åren jag varit med och drivit Breakit. Trots att verksamheten utvecklats långt bättre än jag vågat drömma om så har det ändå funnit en hel del tuffa dagar på den här resan.

Ekonomin är alltid en källa till oro nästan oavsett hur bra det går. Du kan ju aldrig veta något om framtiden och ytterst är det du som entreprenör som är ansvarig både inför investerare och medarbetare.

Men ännu jobbigare har jag upplevt den konstanta stress som man lever med nästan alla dygnets vakna timmar. Som journalist på en nyhetssajt har du i princip alltid någon deadline att förhålla dig till (den här texten skriver jag sent på fredagseftermiddagen under stark tidspress för att  hinna umgås med familjen innan barnen ska i säng) och det faktumet i kombination med att du samtidigt ska driva ett företag skapar en rätt tuff situation. I mitt fall har stressen i vissa lägen fått mig att må riktigt dåligt. Vid de tillfällena, när ångesten plågat mig som mest har jag på allvar frågat mig om det är värt det. Varför lämnade jag egentligen ett jobb som högavlönad journalist på Dagens industri för en osäker tillvaro som entreprenör? Men samtidigt – jag har alltid kommit fram till samma svar. Det ÄR värt det, många gånger om. Tillfredsställelsen att tillsammans med andra vara med och bygga en ny verksamhet slår det mesta. På den punkten finns egentligen ingen tvekan.

Ändå tycker jag det är så viktigt att vi på Breakit sätter strålkastarljuset på de här frågorna. Vi kan inte ta bort startuplivets baksidor. Men genom att skriva och uppmärksamma problemen blir det förhoppningsvis lite lättare att leva med dem.

Eller vad tycker du? Hör gärna av dig direkt till mig med reaktioner och synpunkter på vår artikelserie – du når mig enklast på stefan@breakit.se.

Läs de första två delarna i serien här: 

STARTUPLIVETS BAKSIDA

Entreprenörer ses som vår tids rockstjärnor. Men i själva verket är livet som egenföretagare ofta slitsamt och utan lön för mödan. I artikelserien Startuplivets baksida rapporterar Breakit om de tuffa delarna av entreprenörslivet. Erfarna företagare vittnar om ångest, enorm stress, kärv privatekonomi, förstörda relationer och om misslyckade satsningar. Läs alla delarna i serien här.

Läs mer