Arbetsförmedligen om sajtfiaskot: ”Har haft mycket barnsjukdomar”

Arbetsförmedlingen

Erik Sandström styr Arbetsförmedlingens digitala tjänster. Foto: Camilla Veide samt Simon Paulin/SvD/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Den digitala tjänsten Platsbanken sågas av användarna. Nu svarar Arbetsförmedlingen på kritiken.

Breakit avslöjade i dag Arbetsförmedlingens interna rapport – som visar allt annat än smickrande siffror för myndighetens omtalade utvecklingsprojekt

Sedan den nya versionen av Platsbanken lanserades i höstas har kundnöjdheten rasat. 

I november låg den på 45 procent. Enligt den senaste interna nycketalsrapporten, som Breakit har tagit del, är motsvarande siffra i dag 23 procent. 

Erik Sandström, direktör för digitala tjänster på Arbetsförmedlingen, säger att man hade väntat sig en viss initial nedgång Platsbanken gjordes om. 

”När man gör så stora förändringar i en digital tjänst går kundnöjdheten nästan alltid ned innan den går upp igen. Vi haft ganska mycket barnsjukdomar, vilket har påverkat”, säger Erik Sandström. 

Hade ni väntat er en halvering av nöjdheten bland användarna?

”Den är lite större än vad vi hade tänkt oss”. 

Vad beror det på?

”Vi hade missbedömt effekten av att vissa funktioner som fanns i gamla Platsbanken inte fanns med i första versionen av den nya. Det har skapat problem”, säger Erik Sandström.

I Platsbanken publiceras årligen en miljon jobbannonser. Hela tanken är att matcha ledig arbetskraft med lediga jobb. Den nya versionen av Platsbanken innehåller en rad funktioner som ska göra denna matchning lättare. Det handlar till exempel om möjligheten att ha flera cv, så att man kan anpassa innehållet mot en speciell bransch.

Matchning baserat på kompetens istället för enbart specifika yrken har också införts. 

”Det får full effekt när arbetssökande börjar tagga sina cv:n med kompetenser. Nu har vi en pedagogisk utmaning i att få kunderna att förstå de nya sätten att matcha på. Det behöver vi göra bättre”, säger Erik Sandström. 

Han bedömer att kundnöjdheten nu kommer att öka kvartal för kvartal under 2017.

Arbetsförmedlingens it-projekt, som inkluderar en ny teknisk plattform samt en ny version av Platsbanken, har hittills kostat minst 100 miljoner kronor. 

Från början var tanken att Arbetsförmedlingens sajt skulle göras om helt i samma veva. Den delen av projektet, som bland annat skulle göra sajten responsiv, sköts dock på framtiden. 

Arbetet med den nya sajten pågår nu.

"Vi gör det löpande, och vi kommer även att avveckla en hel del innehåll. I dag är sajten väldigt omfattande", säger Erik Sandström.

Läs mer