Sök

Damberg hoppas på Musk – ger sitt stöd till svensk batterifabrik

Tesla

Mikael Damberg och Elon Musk. Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Näringsministern: “Det kommer nog att hända mer saker på det här området framöver”

I förra veckan avslöjade Sveriges Radios P4 Väst planerna på en svensk Tesla-fabrik. Bakgrunden är att superentreprenören Elon Musks elbilsföretag Tesla planerar att starta en fabrik i Europa som ska tillverka både elbilar och batterier. En grupp med svenska intressenter där bland annat statliga Business Sweden och billeverantörsorganisationen FKG ingick hade tagit direktkontakt med Tesla för att diskutera planerna.

Nu bekräftar också näringsminister Mikael Damberg att det pågår ett arbete för att få den amerikanska elbilstillverkaren till Sverige.

“Business Sweden har redan haft kontakt med Tesla och man kommer fortsätta att ha kontakt med Tesla”, säger Mikael Damberg till P4 Väst och tillägger:

“Jag vet att man har skickat brev till Tesla och markerat att det finns intresse i Sverige. Det kommer nog att hända mer saker på det här området framöver”.

Ett alternativ som diskuteras är att lägga tillverkningen i den gamla Saab-fabriken i Trollhättan men konkurrensen är hård från andra europeiska länder. Bland annat har Finlands näringsminister tidigare varit ute och sagt att landet gärna vill att Tesla-fabriken ska byggas i Vasa och då skapa tusentals nya jobb.

Mikael Damberg flaggar för att även den svenska regeringen kan komma att agera för att locka Tesla till Sverige:

“Om Tesla går vidare och har konkreta planer på fabriker så är det mycket möjligt att även vi i regeringen kommer in och hjälper till”, säger han till P4 Väst.

Läs mer