Här är bolagen som klarade Springfields stentuffa antagning

Här är bolagen som klarade Springfields stentuffa antagning

Springfield-teamet i form av Johannes Hobohm, Anders Lindqvist och Anna Settman.

Sara Lindmark

Reporter

Från lager och logistik till barn och lärande. Här är de sju nya bolagen i riskkapitalbolaget Springfields inkubator.

Anna Settman och Anders Lindqvist grundade Springfield med den framgångsrika amerikanska inkubatorn Y Combinator som förebild. Med andra ord: En startupaccelerator som investerar tidigt och följer bolagen genom deras första år.  

Nu är det dags för sju nya bolag att kliva in i projektet och det rör sig om summor på 300.000 till 500.000 kronor. De bolag som är mest lovande kan även få en uppföljande investering på mellan 2 och 10 miljoner kronor.

“Vi har haft över 100 sökande i den här omgången. Det är stor spridning i branscher, vi tittar inte på något särskilt område utan fokuserar på entreprenörerna, deras visioner och vad de har gjort förut. Hur mycket pengar man får avgörs av hur långt man kommit och vad som är nästa steg”, säger Anna Settman.

Det är alltså en blandad grupp startups som Springfield investerar i. Boxgard och Baghitch, är båda inriktade mot lager och logistik, medan Codarica och Stori gör appar på temat barn och lärande. Codarica har ingått i både Stings, Disneys och Bonniers acceleratorprogram tidigare. Stori är däremot helt nystartat och kommer att ta fram sin tjänst under tiden i programmet. Det är en barnbokstjänst i form av en app.

“Familjemedlemmarna delar på ett konto och så kan föräldrar, mor- och farföräldrar dela med sig av berättelser till barnen eller tvärtom för den delen. Planen är att en betaversion ska lanseras i september”, säger Felix von Heland, medgrundare och vd för Stori.

Ett antal investment managers ingår också i Springfields team. Som vi tidigare berättat kommer Susanne Najafi, grundare av skönhetsbutiken Eleven.se, Sara Wimmercranz, grundare av sajten Footway och Kristian Jacobsson, tidigare vd på Kundkraft och Suredo, att ansvara för de bolag som tas in i investeringsprogrammet.

“Vi vill att de entreprenörer som söker till oss både ska vilja ha kapital och värdera de erfarenheter och nätverk som vi har. Vi tror på att personer som själva har varit entreprenörer är bra lämpade att coacha andra”, säger Anna Settman.

Hon tillägger att det över lag är hög kvalitet på de som söker till programmet och kan inte peka på någon särskild anledning till att ett bolag inte kommer med. 

“Många tror att tror att man måste ha en helt ny unik idé, men min erfarenhet är att idéerna sällan är unika utan det är hur man lyckas göra ut dem, som spelar roll”.

Här är Springfields nya bolag


Codarica

Utvecklar kodnings-spel för barn. Bolaget består av de tidigare Hyper Island-eleverna Sanna Nilsson, Lovisa Levin, Rosalyn Knapp och Marcus Lindström.

Stori

Tar godnattsagan till en ny nivå genom en app där familjer kan läsa in bildböcker och dela med varandra. Bolaget består av Erika Kitana, Felix von Heland, Axel von Heland och Anders Abenius.

Baghitch

Som Uber för varor och en peer-to-peer-lösning för transporter. Låter privatpersoner utföra varutransporter åt varandra. Drivs av Erik Wallin.

Prodentor

Prodentor är en medlemsbaserad inköpsportal för tandläkarkliniker. Entreprenören Niels Rask ligger bakom.

Boxgard

Förvaringslösning med gratis leverans och hämtning. Drivs av Ted Scheiman och Daniel Bromberg.

Formeo

Idén är en print on demand-tjänst för 3D-printers. Bolaget drivs av Christoffer Lejon och Denijel Becevic.

Precisely

Plattform för juridiska tjänster. Bolagets entreprenörer är bland andra Robert Gullander och Johan Norin.

Läs fler artiklar
LÄS MER