Självkörande bilar väntas halvera priset på bilförsäkring

Självstyrande bilar
Självkörande bilar väntas halvera priset på bilförsäkring

FOTO: Ed and Eddie/Flickr

Breakit

Bilförsäkringar i Storbritannien väntas halveras redan fram till år 2020 i takt med att förarlösa bilar blir allt mer vanliga på vägarna.

Orsaken är att de självkörande bilarna förväntas eliminera dålig körning, något som är orsaken till 90 procent av alla trafikolyckor, skriver The Telegraph.

Enligt branschexperter utvecklas den nya tekniken i en sådan takt att trafikolyckor som orsakas av den mänskliga faktorn kommer att vara nästan helt eliminerade under de kommande fem åren. Bland annat kommer nästan alla nya bilar kunna parkera och köra på motorvägen automatiskt samt kommunicera med andra fordon för att undvika kollisioner.

"Försäkringspremierna kan halveras när fordon kommunicerar med varandra och ett autopilot-läge när du kör på motorvägen utvecklas - något som sannolikt runt år 2020", säger John Leech, ansvarig inom fordonssektorn vid konsultföretaget KPMG.

Försäkringspremierna för bilar har sjunkit 5,8 procent under de senaste 12 månaderna. En helförsäkring kostar nu i genomsnitt 530 pund i Storbritannien. Halveras kostnaden uppstår därmed en besparing på 265 pund.

De första autonoma fordonen väntas vara ute på de brittiska vägarna så tidigt som 2018, bland annat från tillverkare som Volvo, Tesla och Mercedes.

Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER