Sök

Flytande solpaneler är det nya svarta i energitechindustrin

Solkraft

FOTO: Inhabitat Blog/Flickr

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

En rad stora länder investerar nu tungt i solceller som guppar på ytan. Orsaken: Det håller panelerna kalla.

För den oinsatta kanske det låter märkligt men ett av de största problemen med solceller är faktiskt att de blir för varma. Hur stor den negativa effekten blir varierar förstås mellan olika paneler men ett vanligt exempel är att elproduktionen minskar med ungefär 1 procent för varje grad varmare än 40 som panelerna blir.

Så hur löser man det? Vanligt förekommande är att solkraftsbolagen spolar vatten på panelerna (inget vidare i ett område med vattenbrist) eller placerar dem på hög höjd där temperaturen är lägre.

Den senaste trenden, som bland annat Japan, Indien och Australien har hakat på, är att bygga flytande solceller. Tanken är att kylan från vattnet ska hålla nere temperaturen i panelerna.

Brasilien tillkännagav i dagarna att landet ska bygga världens hittills största flytande solkraftspark med en effekt på 350 megawatt. Den ska ligga i anslutning till vattenkraftverket Balbina i Amazonas.

Brasiliens investering är den senaste i raden av försök att använda de 70 procent av jordens yta som består av vatten för att generera el, i stället för att klämma in mer på vår begränsade landyta. Vi har tidigare rapporterat om havsbaserad vindenergi där det som bedöms ha störst potential är flytande kraftverk.

Här i Sverige arbetar flera techbolag med att sprida solceller till fler. Det gäller till exempel Eneo Solutions, som har kopierat amerikanska Solar Citys modell med solfonder som gör det möjligt för privatpersoner att gå över till solel utan att själva ta den finansiella risken.

I och med utvecklingen av batteriprodukter för hemmabruk, som Teslas Powerwall, öppnas också möjligheten att lagra elen enklare.

För ett land som Sverige, med gott om sjöar och långa kuster, öppnas således möjligheter för privatpersoner att på sikt generera sin egen elektricitet och koppla bort sig från det allmänna elnätet.

Läs mer