Rekordår för hästspelet Star stable – som spränger 100-miljonersvallen

Star StableAngry Birds

Naz Amarchi-Cuevas, ny styrelsemedlem på Star stable Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Star stable fortsätter att gasa. Nu plockar det svenska spelbolaget in Angry Birds-veteranen Naz Amarchi-Cuevas.

Ett svenskt spelbolag som verkligen lyft de senaste åren är Star stable, som ligger bakom spelet med samma namn.

Star stable är ett rollspel för unga tjejer där man kan rida runt på hästar på en fiktiv ö och utföra olika uppdrag. Idag har bolaget över 400.000 aktiva spelare varje månad.

Bolaget har dessutom byggt upp ett Youtube-konto med över 100.000 prenumeranter, där anställda kommunicerar med spelarna och berättar om nyheter i spelet.

“Vår målgrupp är otroligt aktiv på sociala medier. Vi har en ständig dialog med våra spelare genom att vara närvarande och synliga”, säger Star stables vd Fredric Gunnarson.

En strategi som ser ut att fungera.

På bara tre år har bolagets omsättning gått från noll till 132 miljoner kronor 2016.

Fjolårets rekordsiffra kan jämföras med 2015 då bolaget omsatte 89 miljoner kronor.

“Vi har en vinstmarginal på ungefär 10 procent, men det mesta av det återinvesteras i bolaget”, säger Fredric Gunnarson.

En av investeringarna som gjorts är att Star stable för ett år sedan köpte spelstudion Pixel Tales för 20 miljoner kronor.

Hittills har Star stable främsta kassako varit själva spelet – men det kan det komma att bli ändring på nu. Bolaget har nyligen gjort klart med en ny stryrelsemedlem som ska hjälpa bolaget att bredda intäkterna.

Hon heter Naz Amarchi-Cuevas.

“Vi är hopplöst homogena i styrelsen. Alla är medelålders män från Stockholm. Förutom att vara icke-svensk, kvinna och synnerligen kompetent har hon dessutom varit licensieringschef på Rovio (bolaget bakom Angry Birds)”, säger Fredric Gunnarson.

Licensieringschef innebär alltså att hon var ansvarig för hur Angry Birds-varumärket användes i allt från filmer, via godis, till gosedjur.

Kommer ni också börja kränga djur i gosedjursform?

“Vi kommer nog mer att bygga produkter kring historieberättandet. I centrum av Star stable är en lång historia med ondska och magi. VI tror att den gör sig bra även i andra former. Till exempel har vi nu ett slags Star stable-paket i tidningsstället på Ica. Det är ett första steg i satsningen”, säger Fredric Gunnarson.

Han berättar att bolaget även kommer att börja sälja partyprylar med Star stable-tema.

“För en del av de som spelar är det nästan som en sån här pojkbandsfrenesi. På en vanlig dag är snittiden per aktiv spelare på 70 minuter. Då är det kul att kunna ha Star stable-fester”, säger han.

Under åren har bolaget tagit in ungefär 20 miljoner kronor i finansiering från bland annat finansmannen Clas-Henrik Julander, vd på Pan Capital, och affärsänglarna Ola Ahlvarsson och Johan Edfeldt.

Läs mer