Sök

Kunde inte betala ut lönerna – nu räddas Evothings av ägarna

Evothings

En av ABB:s robotar som kan kopplas upp och utnyttja Evothings teknik. Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Internet of things-bolaget Evothings kunde inte betala ut löner till sina anställda i november och december, visar dokument som Breakit har tagit del av. Samtidigt har vd:n Karin Edström nu fått lämna sin post.

Internet of things, att koppla upp fysiska saker mot molnet och internet, blir ett allt hetare område. I Sverige finns inom segmentet bolag exempelvis Springworks, som levererar systemet till Telias lösning för uppkopplade bilar och Harald Mixs bolag Incell, som gör uppkopplade batterier för telekomindustrin.

Stockholmsbolaget Evothings har skapat ett slags utvecklarverktyg som ska göra det lättare för andra bolag att utveckla appar till industriella IOT-lösningar. I sin försäljning har bolaget riktat in sig på storbolag som behöver vidta åtgärder baserat på information från uppkopplade sensorer.

Idag har utvecklarverktyget laddats ned 25.000 gånger. Både i en enklare gratisvariant och en större premiumversion.

Under åren har bolaget tagit in ungefär 10 miljoner kronor från sina ägare. Men i vintras tog pengarna helt slut, enligt dokument som Breakit har tagit del av.

I dokumenten framgår det bland annat att bolaget inte haft möjlighet att betala ut löner till sina anställda i november och december.

“Arbetet fortsätter med att lösa den ansträngda finansiella situationen. Vi har inte tillräckliga medel för att betala ut löner i december. Löner för november har inte betalats ut”, skriver bolaget.

Av dokumenten framgår även att bolaget upprättat så kallad kontrollbalansräkning, vilket man måste göra när hälften av bolagets eget kapital har förbrukats.

För att lösa problemet har ägarna nu skjutit till 500.000 kronor till bolaget.

Jonas Risberg, styrelseordförande för Evothings, tonar dock ned de finansiella problemen.

“Det är ett utvecklingsbolag som fortfarande inte går runt på sina intäkter. Nu behövde vi göra en snabb runda med de befintliga ägarna men det tar alltid lite tid att strukturera upp nyemissioner”, säger han.

Största ägare i bolaget är Almi invest. Utöver grundarna har även investmentbolaget Bronx en större aktiepost i bolaget.

Evothings har i dagsläget 5 anställda och gjorde en förlust på drygt 4 miljoner kronor under 2015. Men under vintern har man gjort ytterligare en förändring.

Det är att bolagets vd Karin Edström har lämnat sin post.

"Det är egentligen inget dramatiskt utan vi har haft svårt att få fart på intäkterna. Då gjorde huvudägarna bedömningen att man ville fortsätta med ett mer tekniskt team", säger Karin Edström.

“Vd-funktionen har stundtals varit en ganska kostsam del. Vi har gjort bedömningen att de kvaliteter vd:n hade inte är det bolaget behöver just nu, utan det behövs en mer teknisk försäljning”, säger Jonas Risberg.

Istället för att sälja direkt till slutanvändarna av produkterna väljer man nu istället att fokusera på att sälja in sig hos olika industriella partners.

“Tar man ABB till exempel så har de en rad produkter som de vill koppla upp med IOT-lösningar. Då behöver de skapa appar och verktyg för att kunden ska kunna styra produkterna”, säger Jonas Risberg.

Trots de ekonomiska problemen är han positiv för Evothings framtid.

“IOT-marknaden var inte riktigt redo för försäljning direkt mot storföretagen. Nu håller marknaden på att växa fram och jag tror 2017 kan ge fler riktiga projekt för oss”, säger han.

Läs mer