Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Spotifys tunga samarbeten – video, poddar och ny löpfunktion

Artikel bild
FOTO: Spotify press.

Spotify meddelade på onsdagskvällen att musiktjänsten inleder samarbeten med en rad globala mediehus och nyhetskällor – samtidigt som bolaget lanserar ett gäng nya funktioner.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Det blev ungefär som väntat – fast mycket mer – när Spotify höll presskonferens i New York.

Den svenska musiktjänsten avslöjade att den i framtiden ska erbjuda nyheter, video, poddar och radio via Spotify.

Bland bolagets nya samarbetspartners finns aktörer som ESPN, Jimmy Kimmel Live, Slate, MTV, Comedy Centraly, BBC, TED, Vogue, Wired, Epic TV, Vice – och många fler. Några av dessa kommer även att leverera exklusivt material till Spotify.

"Och det är bara början", sa Spotifys grundare Daniel Ek på scenen.

“Spotify är på ett uppdrag med målet att samla all musik till alla fans. Vi är ett teknikföretag vad gäller design - men ett musikföretag i hjärtat", sa han.

Bland innehållsleverantörerna med Sverige-anknytning återfanns bland andra SBS Discovery Sverige (Berg och Meltzer, Filip och Fredrik), Perfect Day Media (Alex & Sigges Podcast, Fredagspodden med Hannah och Amanda, Adam och Kompani), Expressen (60 minuter med Erik Schüldt, Pådden med Olsson och Ekwall), Aftonbladet (Lilla Drevet, #Fallet och Sveriges Radio (Ekot, P3 Dokumentär, Morgonpasset i P3.)

Daniel Ek fortsatte därefter med att berätta om hur musikupplevelsen har förändrats sedan Spotify grundades.

"Ett liv är inte linjärt. Det är både förutsägbart och oförutsägbart. Vi vill leverera musik baserat på vilka vi är, vad vi gör och hur vi mår. Ögonblick för ögonblick, dag för dag", sa han.

Spotify-grundaren lämnade sedan över till Rochelle King, global chef för användarupplevelse på bolaget. Hon berättade att allt innehåll i Spotifys tjänst ska bli mer personanpassat.

“Förut var det så att om man ville lyssna på något annat än musik behövde man gå till radio eller byta app. Men nu finns allt på samma plats”, sa Rochelle King.

Företaget utöver tunga samarbeten också nya funktioner. Spotifys produktchef Gustav Söderström berättade att Spotifys nya tjänst Running ska hjälpa löpare att hitta musik som går i takt med deras löpsteg. Tjänsten lanseras i samarbete med skojätten Nike och appen RunKeeper.

“Din telefon har sensorer som kan känna hur du rör dig. Spotify kan ta den informationen, känna ditt tempo och hitta musik som passar ditt tempo”, sa Gustav Söderström.

DJ-stjärnan Tiësto kallades därefter upp på scenen för att berätta om en ny låt som han gjort speciellt för Spotify.

Även sångaren D'Angelo kom in på scenen och framförde en låt, skriven exklusivt för Spotify.

Spotify Running kommer att rullas ut globalt till iPhone-användare med start idag.

Så här funkar nya Spotifys nya löparfunktion:

 

 

Läs mer