Jetshop säljs för 150 miljoner kronor - småägarna cashar in

Jetshop

Christian Zanders, vd och grundare Jetshop.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Ny storägare ska hjälpa e-handelsplattformen att gasa

Göteborgsbolaget Jetshop har de senaste åren bytt fokus från de allra minsta e-handlarna till de lite större spelarna i mellansegmentet. Strategiskiftet har gjort att antalet kunder gått från runt 3000 till 1000 men omsättningen har ändå i princip legat konstant.

Förra året blev omsättningen 70 miljoner kronor och rörelseresultatet blev nästan 11 miljoner kronor.

“Tillväxten i mellansegmentet ligger på över 25 procent och 95 procent av transaktionsvolymen kommer från våra 200 största kunder”, konstaterar vdn och grundaren Christian Zanders.

Han vill nu lyfta verksamheten till nästa nivå men för det krävs en större kapitalstark ägare. Och just en sådan får han in när investmentbolaget EOC Capital köper motsvarande 35 procent av aktierna i Jetshop. Säljare är ett 60-tal mindre aktieägare. DI Digital var första att rapportera om affären. Christian Zanders vill inte kommentera storleken på affären men enligt Breakits källor värderas hela Jetshop till runt 150 miljoner kronor i transaktionen.

“Jag är övertygad om att säljarna är nöjda med affären men vi kommer inte att kommentera något kring några siffror”, säger Christian Zanders.

EOC Capital går i detta skede inte in med några pengar i Jetshop men på sikt kommer de sannolikt hjälpa till finansiellt i Jetshops expansion.

“I dagsläget har vi inget omedelbart kapitalbehov men framöver kommer det säkert uppstå då vi både tittar på förvärv och investeringar i nya produkter. För oss var det viktigt att få in en ny stark delägare”, säger Christian Zanders.

Affären innebär att EOC Capital köper alla aktier i Jetshop och samtidigt bildar ett nytt ägarbolag, JS Intressenter. Christian Zanders, styrelseordföranden Magnus Emilson, finansbolaget Alectum och ytterligare ett par Jetshop-chefer återinvesterar sedan sitt kapital i JS Intressenter.

EOC Capitals Anders Brenner kliver nu in i styrelsen för Jetshop. Riskkapitalbolaget köpte i slutet av 2015, tillsammans med den tidigare Avanza-chefen Nicklas Storåkers, HM:s vd Karl-Johan Persson och investmentbolaget Nordstjernan, 77 procent av aktierna i e-handelssajten Design Online.

Även Cint-grundaren Bo Mattsson förstärker Jetshops styrelse efter affären.

Läs mer