Sök

Jens Nilsson säljer sitt Offerta till Alfvén & Didrikson för 100 miljoner

Offerta

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson tar över som huvudägare - men grundaren Jens Nilsson återinvesterar en del av köpeskillingen.

I oktober köpte mediejätten Schibsted marknadsplatsen Servicefinder. Nu står det klart att Servicefinders främsta konkurrent på den svenska marknaden, Offerta, också får en ny majoritetsägare i form av riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson. I affären värderas hela Offerta till drygt 100 miljoner kronor - men grundaren och vdn Jens Nilsson samt övriga i Offerta-ledningen återinvesterar enligt ett pressmeddelande "betydande belopp" i bolaget. 

Innan affären var familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik största ägaren med 70 procent av aktierna. Jens Nilsson ägde själv 15 procent och medgrundarna Shahrooz Latifzadehs och Niels Bosma ägde 6,3 respektive 4 procent av Offerta. Kinnevik säljer dock sina aktier i samband med att Alfvén & Didrikson kommer in som majoritetsägare.

”Vi har kommit en god bit på väg men samtidigt ligger hela marknaden öppen framför oss. Framförallt är digitaliseringen av hur vi som konsumenter enkelt och tryggt köper tjänster online till viss del ännu ogjord”, säger Jens Nilsson i en kommentar.

Offerta, vars affärsidé är att förmedla olika typer av hantverksuppdrag till småföretagare, har haft en stark utveckling de senaste åren med en försäljningstillväxt med över 600 procent på fem år. Under fjolåret hade Offerta en omsättning på 71 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på drygt 8 miljoner kronor.

Med den nya huvudägaren i ryggen flaggar nu Jens Nilsson för en fortsatt expansion:

"Vi kommer nu ytterligare att intensifiera utbygganden av marknadsplatsen för att erbjuda ännu fler och bättre tjänster och därigenom erbjuda en svåröverträffad kundaccess till alla tjänsteföretag som vill vara med på insidan av digitaliseringen av svensk tjänstesektor”, säger han i pressmeddelandet. 

Maria Åhr, till vardags vd för Alfvén & Didrikson, går in i styrelsen för Offerta. I en kommentar indikerarar Maria Åhr att det kan komma fler affärer i kölvattnet av Offerta-förvärvet:

"Tillsammans med Jens och hans team ser vi stora möjligheter i att ytterligare utveckla Offertas tjänster under kommande år. Vi kommer även löpande utvärdera intressanta svenska och internationella samarbeten och potentiella tilläggsförvärv”, konstaterar hon.

LÄS MER: Offerta-grundaren lånade startkapitalet - av mormor

Läs mer