Paulina Modlitba Söderlund: “Jag är Lisbeth Salander förklädd till Södermalmshipster”

17 frågor

Paulina Modlitba Söderlund. Foto: Petter Karlberg.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Digitala stjärnan Paulina Modlitba Söderlund berättar om sin pinsammaste intervju och största programmeringsbragd i livet.

Paulina Modlitba Söderlund har positionerat sig som en central figur i det svenska startupnavet. Den här veckan ställs hon mot väggen i Breakits 17 frågor:

1. Vad sysslar du med?

“Jag är konsult inom digital strategi och affärsutveckling sedan tre år tillbaka och sitter även i byrån Familjen Pangeas styrelse. Innan dess har jag jobbat både med produkt och affär, främst i startups såsom Stardoll och Toca Boca. Och så har jag programmerat robotar på MIT Media Lab, också.”

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

“Jag skulle vara hacker med hjärtat på rätt ställe och skulle använda mina skills för att synliggöra maktmissbruk och brott mot utsatta (och kanske även för att jävlas lite med Trump). Jag är lite av en Lisbeth Salander förklädd till Södermalmshipster-mamma och känner mig ofta mer hemma på nätet än IRL.”

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

“AI som återskapar dödas personligheter baserat på data från deras mail, sociala media-konton, sms etc. Black Mirror-avsnittet "Be right back" visar, aningen dystopiskt, hur det skulle kunna fungera och jag tror inte att det är särskilt långt borta. Håll t ex ögonen på Eugenia Kuyda som bygger på just en sådan AI ("Luka") och berättade om den på Symposium i fjol.“

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

"Förutom diverse härskartekniker stör jag mig på folk som tycker att belysa problem är lika med att skapa problem. Jag kritiserar ju ofta techbranschens brist på mångfald och har fått höra från vissa håll att jag borde klaga mindre och göra mer. Men saken är den att jag, och många andra med mig, kan konsten att göra båda samtidigt. Jag tror inget gott kommer av att tala tyst om och förneka underliggande problem. Tvärtom tror jag att det är i insikterna om vilka de egentliga problemen är som förändringen börjar."

5. Hur mår du just nu?

"Helt ok! Jag hade en dipp i morse men efter en lång #fikamedfredrik (Fredrik Wass) känner jag att peppen återvända."

6. Vilken är din största bragd någonsin?

"Jag är löjligt stolt över min MIT-examen. Jag sökte mig dit helt på egen hand genom att skicka ett mail till en professor och flyga över till Boston för att övertyga honom. Jag kände mig rätt förvirrad i början men efter mycket ältande hittade jag till slut en väg framåt. Mitt examensprojekt var nära att bli en kommersiell produkt hos en av MIT Media Lab:s större sponsorer vilket kändes som grädde på examensmoset. "

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?

"Cindy Gallop. Hennes punkattityd, kloka provokationer och (numera sålda) helsvarta condo i NYC är så långt från min verklighet som man kan komma. Just därför."

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

"Internet och webben helt klart. En plattform som ju används både för fantastiska och förkastliga ändamål men där de positiva, demokratiserande, effekterna är så starka och  betydelsefulla att jag blir rörd bara jag tänker på det. Lika illa berörd blir jag när jag tänker på de kommersiella aktörer som tullar på nätneutraliteten."

9. När är du som mest produktiv?

"Under press och på morgonen. Allra bäst i kombo."

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

"MacGyver som fick mig att vilja bli uppfinnare, April i Teenage Mutant Ninja Turtles som fick mig att vilja bli journalist och Elaine i spelet Monkey Island som fick mig att vilja bli...guvernör på en ö i Karibien."

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

"Jag skulle investera:

2 miljoner i Weld.io – förutom att jag är gift med en av grundarna tror jag starkt på automatiserad programmering

2 miljoner i Natural Cycles – ett smart team som vet att ta kvinnors hälsa och fertilitet på allvar.

2 miljoner i ansiktsscanningsbolaget Affectiva som min MIT-kollega Rana el Kaliouby har grundat – känslor är tidlösa och värdefull data

4 miljoner i Orten.io – för att de strävar efter att ta tillvara på värdefull kompetens som andra historiskt sett inte brytt sig om."

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

"När jag intervjuade Adam Tensta på scen på Webbdagarna i Göteborg för några år sedan. Det var strax efter hans resa-sig-upp-och-gå-protest i TV4:s morgonsändning. Jag var ny i rollen som moderator och det faktum att jag förväntades ställa vassa frågor till just Adam gjorde mig påtagligt nervös. Jag försökte vara avslappnad men ställde krystade frågor om hur Adam och hans crew RMH kan hjälpa företag att blir mer "nere med kidsen". Så mycket skämskudde."

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

"Peter Thiel. Han är för evigt svartlistad i min bok."

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

"Min sovmask från Tempur. Min bästa vän sedan tio år tillbaka."

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

"Just nu: att de kollar på SKAM. Men annars: att de är prestigelösa och genuina, nyfikna, gillar mångfald och skrattar mycket."

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

"Förmågan att sova djupt. Jag tappade den någonstans mellan barn ett och två."

17. Hur skulle du helst dö?

"Drowned in moonlight, strangled by my own bra." - citat Carrie Fisher."

Läs mer