Jättesmäll för svenska King – Skatteverket kräver 590 miljoner

King

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Kings svenska bolag Midasplayer åker på en rejäl skattesmäll, enligt Nyhetsbyrån Sirén.

King, bolaget bakom den globala mobilspelsuccén Candy Crush, såldes 2015 till Activision Blizzard för 50 miljarder kronor. 

Nu avslöjar nyhetsbyrån Sirén att Kings svenska bolag Midasplayer upptaxeras. Totalt ska bolaget betala 590 miljoner kronor i skatt samt skattetillägg (en slags straffavgift som Skatteverket kan besluta om). 

Skattetillägget ligger på 40 procent, vilket är den högsta möjliga.

Orsaken är att King enligt Skatteverket ska ha redovisat för låga intäkter i det svenska bolaget för att istället skyffla vinsten till Kings bolag på Malta.

"Vi anser att bolaget borde ha prisatt sin interna faktuering på ett annat sätt. Internprissättningen har gjort att bolagets skatteunderlag i Sverige blivit för lågt enligt vår uppfattning", säger Roberth Glansberg, internprissättningsspecialist på Skatteverket.

Enligt Skatteverkets beslut, som Breakit har tagit del av, gäller upptaxeringen åren 2013-2015. Skatteupplägget gjordes alltså när King var kvar i grundarnas ägo, men det kan bli så att notan i slutändan ändå hamnar hos den nya ägaren Activision Blizzard. Vem som får ta kostnaden avgörs av hur avtalen mellan köparen och säljaren ser ut.

"Skatteverket har funnit att Malta (Kings bolag på Malta, red.s anm, till följd av felaktig internprissättning har fått en för hög ersättning under åren 2013-2015, vilket har lett till ett för lågt resultat för er (Midasplayer, reds. anm.) under motsvarande år". 

King grundades 2003 i Stockholm av Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Lars Markgren, Patrik Strymne samt italienaren Riccardo Zacconi.

Det svenska bolaget Midasplayer har fungerat som ett utvecklingsbolag inom King-koncernen, som består av bolag i England, Irland och Malta. 2014 inrättades det Irländska holdingbolaget King Digital Entertainment som koncernmoder. 

Skatteverket hävdar att ingen av de strategiskt viktiga personerna inom King har jobbat på det Maltabaserade bolaget. Istället ska bolaget enbart ha fungerat som juridisk ägare till Kings spelkatalog, it-system och användarbas.

Det leder till slutsatsen att det Maltabaserade Kingbolaget har fått en för stor andel av vinsterna som genererats i King.

"Orsaken till att Malta blivit överkompenserat är att dess faktiska roll i transaktioerna ... inte har återspeglats korrekt i transaktionerna".   

Skatteverkets beslut fattades några dagar innan julafton, och kan överklagas till Förvaltningsrätten. 

Activision Blizzard är USA:s största datorspelsbolag och ligger bakom spelserier som World of Warcraft och Call of Duty.

Artikeln uppdateras.

Läs mer