Ljus-startup får in 10 miljoner från tungviktare

Finwire / Breakit

Nu ska bolaget gasa.

Ljusbolaget Brainlit har tagit in 10 miljoner kronor från välkända investerare från ett flertal branscher. Nu är planen att skala upp affärerna under 2017 efter att ha ökat försäljningen nära 80 gånger under förra året.

Bakom Brainlit och dess patenterade belysningssystem står Tord Wingren som en gång i tiden var involverad i den första specifikationen av vad som senare blev den trådlösa standarden bluetooth. Han har tidigare även suttit i styrelsen för Fingerprint Cards och återfinns idag även i styrelsen för heta sensorbolaget Acconeer.

Med Brainlit har Wingren grundat ett företag som erbjuder anpassade ljusmiljöer som ska förbättra hälsa, välbefinnande och produktivitet. Systemet har till exempel uppmärksammats i ett SVT-reportage där det i en Malmö-skola visat sig ge signifikanta förbättringar för skolelevernas nattsömn och förbättrad vakenhet under lektionerna.

Det är dessutom tunga investerare som nu går in med pengar i Brainlit. Här märks Bert Nordberg, styrelseordförande i Vestas, Anders Göransson med Solänginvest samt TAT-grundarna Johan Lenander och Ludvig Linge.

"Genom de viktiga referensaffärerna som togs under 2016, som inneburit att vi kunnat växa bolaget nära 80 gånger i försäljning från 2015, så känner vi nu att vi genom nyemissionen har skapat förutsättningar för att accelerera och skala upp affärerna under 2017", konstaterar Tord Wingren som även är styrelseordförande för Brainlit.

Läs fler artiklar
LÄS MER