Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bitcoin fortsätter att öka i värde – men vad tror experterna om framtiden?

Artikel bild
Mats Henricson och Nanok Bie. Foto: Pressbilder.

Fler stora konkurser och möjlighet för microbetalningar. Det är vad vi kan vänta oss från bitcoin-världen nästa år.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Kryptovalutan Bitcoin har haft ett bra år sett till växlingskursen. Under 2016 har kursen ökat med hela 120 procent, enligt Coindesks index, och är nu uppe på samma nivåer som den absoluta toppen under 2013.

Exakt vad som fått fart på kursen under året är det ingen som vet med säkerhet.

I Sverige har branschen i år lagt bakom sig en stor konkurs, nämligen grävarbolaget KNC Miner. Efter tre år, och med över 200 miljoner kronor i riskkapital, kastade bolaget in handduken.

Nanok Bie, bitcoin-expert, tidigare anställd på KNC Miner och nybliven chefredaktör för news.bitcoin.com, tror att vi kommer se liknande händelser i andra länder under det kommande året.

“Jag tror att vissa amerikanska bolag som fått in mycket riskkapital kommer att gå i konkurs. Bitcoin växer inte så snabbt som de hade räknat med och det finns vissa som inte har någon tydlig affärsmodell”, säger han.

Men bara för att några av de större bolagen kan gå i graven behöver inte det innebära några mörka moln för bitcoin generellt, menar Nanok Bie.

“Det kommer fortsätta växa där det behövs. Det finns ett tiotal länder i världen med hyperinflation just nu som Angola och Nigeria exempelvis. Det är framförallt i länder med hög inflation och samtidigt hög IT-penetration som bitcoin kommer växa”, säger han.

Mats Henricson, ordförande i Svenska Bitcoinföreningen, delar åsikten.

“Det vi har sett under 2016 är att det är bra för bitcoin när stora valutor är skakiga, som till exempel Indien där man drog in de största sedlarna utan förvarning. Folk börjar inse att man inte kan lita på vanliga pengar”, säger han.

Gällande framtiden säger han att branschen kan möta en viktig förändring utöver nya växande marknader.

“Jag satt på en julmiddag med flera i branschen och en sak som diskuterades då var möjligheten för mikrobetalningar”, säger han.

Han berättar att det i nuläget finns en bug i kryptovalutan som hindrar väldigt små penningtransaktioner.

“Det kommer man kunna göra i år vilket på sikt kan öppna för bland annat att olika IOT-prylar kan göra transaktioner med varandra, alltså att maskiner kan handla sinsemellan. Det skulle kunna skapa helt nya områden för Bitcoin”, säger Mats Henricson.

När det gäller kursutvecklingen vill han dock inte uttala sig.

“Jag brukar säga att det blir lite som att uttala sig om internet 1995. Det är för tidigt för att veta vad det blir för något”, säger han.

Nanok Bie är dock mer konkret gällande kursutvecklingen.

“Jag tror att kursen kommer fortsätta vara volatil (svänga mycket reds. anm.) men att den fortsätter uppåt. Frågan är hur högt det kommer gå.”

Läs mer