Sök

Charlotta Tönsgård bryter tystnaden: ”Någon tog min bebis ifrån mig”

Min doktor

Charlotta Tönsgård, före detta vd för Min Doktor. Foto: Sara Lindh.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

I måndags fick hon beskedet. För Breakit berättar Min Doktors ex-vd Charlotta Tönsgård själv om turbulensen som ledde till att hon fick gå.
”Jag fick sparken, så uppenbarligen var vi inte överens om allt", säger hon.

Det är måndag morgon, den 19 december. Sista arbetsveckan innan jul.

Charlotta Tönsgård har ett sedan tidigare inbokat möte med Christian W Jansson, huvudägare i Min Doktor. Bara någon månad tidigare har hon själv som vd skrivit under dokumenten till Bolagsverket från den extra bolagsstämma som gjorde affärsmannen, nyligen hemflyttad från USA, till ny styrelseordförande i Min Doktor. 

När Charlotta Tönsgård kliver in i mötet på måndagsförmiddagen får hon chockbeskedet. Där och då får hon sparken, efter bara åtta månader som vd. 

”När jag kom till det mötet fick jag veta att våra vägar skulle skiljas åt”, säger Charlotta Tönsgård till Breakit. 

Kom detta helt ur det blå för dig?

”Det finns alltid diskussioner i en styrelse om vägen framåt och det hade även vi. Men att jag skulle få sparken i måndags var jag inte förberedd på”. 

Beslutet når snabbt offentligheten.

Bara några timmar efter mötet skickar Min Doktor ut sitt pressmeddelande. Budskapet är att Min Doktors kraftiga expansion har varit ”en utmaning” vilket ställer ”nya krav” på organisationen. För att klara av den internationella expansionen behövdes en ny vd, enligt Min Doktors pressmeddelande. 

Christian W Jansson utvecklar sedan, i flera intervjuer, bakgrunden till varför han ger Charlotta Tönsgård sparken. 

”Det är vi i styrelsen som tagit beslutet. Vi går skilda vägar och det är klart att Charlotta är besviken. Samtidigt tror jag hon har förståelse för att vi behöver ha in en person med internationell kompetens”, sade han till Breakit. 

Vid tidpunkten vill Charlotta Tönsgård själv inte uttala sig alls, något som gör att styrelseordförandens version är den som får fäste. 

Nu, dagen innan julafton, bryter hon tystnaden.

”För mig är det två omvälvande saker som hänt samtidigt. Det första var att jag hade en underbar liten bebis i famnen, som någon sedan tog ifrån mig. Det andra var att man samtidigt gick ut och ifrågasatte min kompetens”, säger Charlotta Tönsgård till Breakit.  

I onsdags tog historien ytterligare en oväntad vändning. I en gemensam debattartikel gick några av Skånes tyngsta techprofiler ut och kritiserade Min Doktors hantering av affären – något som gjorde att Christian W Jansson offentligt bad om ursäkt för sina uttalanden. 

”Jag har fått ett väldigt inflöde av positivt stöd, både av folk som följt Min Doktor på håll men även från dem som sett mitt ledarskap på nära håll. Det är klart att det dämpar frustrationen och sorgen i detta läge. Det har betytt mycket”, säger Charlotta Tönsgård.

Hur ser du på Christian W Janssons ursäkt?

”Det är positivt att han gjorde det, även om det inte är helt tydligt för min del exakt vad han ber om ursäkt för”. 

Bakom hennes uppsägning finns olika åsikter om hur Min Doktor ska drivas i framtiden. En kamp Charlotta Tönsgård, som själv inte har haft något ägande i bolaget, förlorade. 

Det kan lätt tolkas som en maktkamp. 

Charlotta Tönsgård vill själv inte gå in i några detaljer i de interna angelägenheter som ledde fram till hennes avsked. 

”Jag fick sparken, så uppenbarligen var vi inte överens om allt. Men jag vill inte ge mig in i någon pajkastning”, säger hon och fortsätter: 

”Att gå in som ledare i Min Doktor handlar om att ha en vision och tro på något större än operations. Jag är otroligt stolt och trygg i vad jag har uppnått under min tid som vd. 

Läs mer