De har samlat 40 bolag till sitt startuphotell – i det tysta

Svrvive SUP46 kontorshotell
De har samlat 40 bolag till sitt startuphotell – i det tysta

Jonas de Lange

Reporter

Kontorshotellet Embassy for entrepreneurs har på bara några månader samlat en lång rad startupbolag i sina lokaler.

I en tidigare tom kontorsbyggnad i centrala Stockholm har ett fyrtiotal bolag samlats på bara några månader. När Breakit hälsar på är snickrandet fortfarande i full gång. Mötesrummen, som är uppkallade efter entreprenörer som Elon Musk och Richard Branson, har bara sina namn skrivna med tuschpenna direkt på dörren.

“Vi har skalat bort alla fina möbler och miljö så vi kan göra det så hållbart vi kan. Vi drar till oss fokuserade entreprenörer men som också är villiga att samarbeta för att ta till sig av varandras kunskap”, säger Anders Nilsson.

Det är han själv, Michael Werner och Jan-Olof Hersler som ligger bakom Embassy for entrepreneurs. De tre har alla erfarenhet från medievärlden genom bolag som Stenbeck-ägda MTG, startupen Newsreps och speljätten Dice.

Själva vill de dock inte kalla sitt nya kontor för kontorshotell, eller ens co-workingspace.

Vad har ni byggt egentligen?
“Vi vet inte. Det är en klubb, en ambassad för entreprenörer. Vi har inte scannat på samma sätt som acceleratorer och andra gör att vi försöker hitta speciella affärsmodeller. Vi har bara letat efter sköna människor som passar in”, säger Michael Werner.

Någon fullständig lista på bolagen som håller till på kontoret får vi inte eftersom många av dem fortfarande vill flyga under radarn.

Ett av de mer offentliga bolagen som sitter på entreprenörsambassaden är VR-bolaget Svrvive. Bolaget fick i somras in 15 miljoner kronor, från bland andra oljefamiljen Lundin. Ett annat är Workaround, som har en tjänst för kortsiktig uthyrning av kontorsplatser och konferenslokaler.

“Vi har fyra olika typer av bolag: VR, spel, media och digitala tjänster. Det är för att man lättare ska hitta synergier mellan bolagen. 20 procent av bolagen kan vara lite vad som helst men om alla bolag är för olika har man inget gemensamt”, säger Anders Nilsson.

I dagsläget är de flesta av bolagen som sitter på kontoret väldigt unga. Undantaget är konsultjätten Symbio, som har ett tjugotal platser i lokalen.

“Det kommer bli väldigt spännande att ha investerarträffar här om tre till sex månader. Om ett halvår tror jag att vi kommer ha fem bolag är som är värda över 100 miljoner kronor. Om ett år har vi minst ett miljardbolag”, säger Michael Werner.

Läs fler artiklar
LÄS MER