Efter 747 resor – nu investerar den tidigare Spotify-chefen i Uber

Breakit - Efter 747 resor – nu investerar den tidigare Spotify-chefen i Uber

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Spotifys tidigare teknikchef, Andreas Ehn, kliver in som investerare i Uber.

Andreas Ehn, tidigare teknikchef på Spotify (bolagets första) och medgrundare av Wrapp har tillsammans med sin fru Lisa Enckell, startup-rådgivare och tidigare marknadschef på Wrapp, spenderat det senaste året med att resa runt i världen i jakt på startups att investera i.

Nu har bolaget gjort en investering – men inte i någon dold uppstickare. Istället kliver duon nu in i techgiganten Uber.

“Vi fick en möjlighet att investera i Uber och tog den, trots att det ligger utanför ramen för vad vi brukar göra”, säger Andreas Ehn till Breakit. 

Enligt Andreas Ehn brukar han och frun Lisa Enckell, som idag är affärsänglar, investera motsvarande cirka 200.000 och 500.000 kronor i sina portföljbolag.

“Utan att gå in på exakta summor rör det sig i fallet Uber om ett betydligt större belopp. Det motiveras av att det är ett mycket mognare bolag.”

Så varför går de in i denna sannolikt högt värderade techgigant? För Andreas Ehns del handlar det bland annat om att han själv är en frekvent användare av tjänsten. I skrivande stund har han exempelvis själv åkt 747 resor med taxitjänsten.

“Det är roligt att få vara med på ett litet hörn i ett bolag vars produkt vi själva använder på daglig basis över hela världen och vars mission vi tror på. All kritik till trots menar vi att Uber bidrar med enormt mycket värde till varje stad där bolaget etablerar sig, så till den grad att det väldigt konkret gör städer bättre att leva i.”

“Debatten i Sverige och Europa är i många fall väldigt närsynt. Man tror att det bara är ett nytt sätt att beställa taxi.”

Han drar en parallell till Silicon Valley och San Francisco där det finns över 20.000 chaufförer. 

“Att se vad Uber, Lyft och liknande tjänster kan göra med en stad när de får tillräckligt stor likviditet är en ögonöppnare. I San Francisco är det billigare att åka Uber Pool eller Lyft Line än att ta bussen om man är två personer. Det är det som är det intressanta – de här företagen bygger ett helt nytt sätt at transportera människor världen över som är överlägset de gamla.

“Med självkörande bilar runt hörnet kommer den här revolutionen bara fortsätta i ökande takt.”

Andreas Ehn har tidigare bland annat investerat i Automile, Tripbirds och Clue.

Läs fler artiklar
LÄS MER