Han ska utmana läxhjälpsjättarna: "Vi är övertygade om att lyckas"

Nova Study Veckans Break?
Han ska utmana läxhjälpsjättarna: "Vi är övertygade om att lyckas"

Foto: Pressbilder samt TT

Johanna Ekström

Reporter

Redan till våren räknar det nystartade läxhjälpsbolaget Nova Study med att gå runt.

Förra veckan lanserades Nova Study, en ny läxhjälpsstartup som vill utmana jättarna på området, My Academy och Studybuddy.

“Vi har fått en jättebra respons de första dagarna, mycket bättre än vad vi trodde. Vi började med att erbjuda de första 50 eleverna på en timme läxhjälp online gratis och det tog slut väldigt fort”, säger bolagets grundare, studenten Aram Hamawandy, och fortsätter:

“Nu kommer vi utöka kampanjen och marknadsföra oss ännu mer. Vi har folk som delar ut reklam på olika sätt, vi kommer köra annonser och vi har en animerad video på Facebook som är riktad till alla åldrar i hela Sverige, så att både elever, föräldrar och far- och morföräldrar kan se den”.

Redan innan start hade bolaget enligt Aram Hamawandy fått in hundratals ansökningar från studenter från hela landet som vill jobba på plattformen. Hittills har ett 50-tal anställts.

“Vi har fått in så många ansökningar att vi har jobb fram till våren med att hantera det”, säger han.

Han har själv jobbat som läxhjälpare under några år, samtidigt som han har studerat på juristprogrammet. Idén till Nova Study fick han efter att ha sett vad han och andra tyckte fungerade mindre bra på de andra läxhjälpsbolagen.

“Bokningssystemen har varit krångliga. Föräldrar har blivit sura för att de tvingas binda upp sig och ibland betala för läxhjälp som inte blir av”, säger han.

På Nova Study lägger alla så kallade studiecoacher upp en profil med information om vilka de är och vilka områden de kan hjälpa till med. Sedan kan eleven välja passande coach och se när personen finns tillgänglig. Det går också att se vilka coacher som är online och kan hjälpa till just då.

Läxhjälpen sker sedan antingen i hemmet eller över nätet.

“Vi är Sveriges första läxhjälpsföretag där eleven och föräldern själva får välja sin egen studiecoach. För att göra det enkelt säljer vi studiecoachning helt utan bindningstid och du kan variera hjälp online och i hemmet på det sätt som passar dig”, säger Aram Hamawandy och fortsätter:

“Om du blir sjuk eller får hinder kan du enkelt boka av på nätet. Eleven behöver inte vänta en hel vecka på att få läxhjälp igen utan kan välja någon annan. Som förälder behöver du inte ringa in till något kontor och förklara om ditt barn blir sjukt”.

Projektet har han hittills till stor del finansierat ur egen ficka, med hjälp av vänner och bekanta som dels gått in med pengar och dels jobbat gratis mot framtida lön. Hittills har det kostat uppskatningsvis nära 2 miljoner kronor.

Läxhjälpen betalas genom att eleven eller föräldern fyller på ett saldo i förskott, genom att köpa bolagets egna valuta Nova Coins.

Redan till våren räknar Aram Hamawandy med att bolaget ska gå runt.

“Vi är övertygade om att företaget kommer att lyckas. Vi har redan beslutat att vi i fortsättningen ska skänka 1 procent av omsättningen oavkortat till välgörenhetsorganisationen Friends. Vi tycker att de gör en riktigt bra insats för barn och utbildningen i Sverige och det vill vi gärna stödja”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER