De byggde sitt mångmiljonbolag på tre år: "Jobbar från soffan"

Borås Fritidskläder
De byggde sitt mångmiljonbolag på tre år: "Jobbar från soffan"

Pernilla Nyrensten och Niclas Nyrensten, medgrundare av Fritidskläder. Foto: Privat

Viviana Canoilas

Reporter

Kan man grunda ett miljonföretag från garaget? Det lyckades Boråsparet Nyrensten med - som på kort tid byggt upp e-handeln Fritidsfabriken till en omsättning på 74 miljoner kronor.

"Folk i branschen avrådde oss från att satsa på färgglada kläder, men det struntade vi i helt enkelt", säger Pernilla Nyrensten, vd och medgrundare av Boråsstartupen Fritidsfabriken.

E-handelsbolaget är en uppstickare i friluftsbranschen med färgglada och passformade kläder. Startupen tillverkar och säljer sina egna friluftskläder.

"Outdoorbranschen är väldigt mansdominerad och det ser man på kläderna. Jag ville få bort det och började designa kläder som passar blåbärsplockaren eller tjejen som tränar sin hund i skogen", säger Pernilla Nyrensten.

Paret har lång erfarenhet av att backpacka och har i princip besökt nästan varje världsdel.

"Det var när vi var på resande fot som vi kände att kläderna inte var de bästa. De som höll kvalitén var dyra och de billiga höll inte måttet", säger Pernilla Nyrensten.

Till slut bestämde sig Niclas Nyrensten för att säga upp sig från sitt jobb, dels för att vara mer hemma med sonen och dels för att starta Fritidsfabriken med sin fru.

Via sociala medier har paret byggt upp sitt varumärke Revolution race efter att ha lyssnat på kundernas önskemål och klagomål. 

På frågan hur det har gått sedan starten svarar Pernilla Nyrensten "spikrakt" medan Niclas Nyrensten svarar "det är alltid något som skiter sig varje dag".

"Vi har gjort allting själva. Det började från garaget när vi stod och paketerade paketen själva och fyllde i etiketterna med tusch när bläcket till skrivaren tog slut. Hemsidan gjorde vi också själva och den var alltifrån perfekt när vi drog igång, men vi körde  ändå. Och det har ju gått bra, men svårigheterna har varit och är fortfarande många", säger Niclas Nyrensten.

När personalen på Ica Maxi sprang och gömde sig varje gång paret Nyrensten kom med kundvagnar fulla med paket så bestämde de sig för att anlita en logistikfirma.

"Det underlättade och sedan dess har det rullat på. Vi finns nu i hela Norden", säger Niclas Nyrensten.

Sedan starten har Fritidsfabriken växt organiskt helt utan externt kapital. 

Under räkenskapsåret, som börjar 1 juli och slutar 30 juni, omsatte bolaget 44 miljoner kronor. Under helåret räknar man med att omsätta 74 miljoner och redovisa ett resultat på 24 miljoner kronor. Nästa räkenskapsår räknar medgrundarna med att slå årets försäljningssiffror och redovisa 100 miljoner kronor.

I dag består personalstyrkan av åtta personer, som sitter på ett 13 kvadratmeter-stort kontor. 

"Jag och Pernilla jobbar fortfarande från tv-soffan och provar kläderna i vardagsrummet. Vi har våra morgonmöten ute i skogen också", säger Niclas Nyrensten.

Hur har det varit att jobba ihop?

“Vi har varit tillsammans i 15 år och det är klart att vi inte alltid kommer överens om allt. Niclas är mer inne på funktionaliteten och jag är för designen och färger. Det finns en del oenighet, men det går bra ändå”, säger Pernilla Nyrensten. 

Varför har det gått så bra?

"Vi tummar inte på kvalitén och så tror jag att branschen saknade det här. Vi har satsat allt på bolaget och inte heller väntat på den perfekta starten. Problemen har vi löst i efterhand och lärt oss mycket på vägen", säger Pernilla Nyrensten.

Nästa steg för Fritidsfabriken är övriga Europa. Nästa år väntar Nederländerna, Storbritannien och Tyskland.

Ni är redan lönsamma, men finns investerare med i planerna?

“Inte just nu. Men om någon investerare tror att den kan vara en tillgång för bolaget, så får den pitcha för oss”, säger Pernilla Nyrensten.

Läs fler artiklar
LÄS MER