Schibsted gick bakom ryggen på Hemnets storägare före budet

Hemnet Schibsted
Schibsted gick bakom ryggen på Hemnets storägare före budet

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

”Vi fick reda på budet först sent igår kväll”, säger Fastighetsmäklarförbundets ordförande Pasha Sabouri.

Pasha Sabouri har knappt hämtat sig från gårdagskvällens samtal, när Breakit når honom strax efter åtta på fredagsmorgonen.

”Jag har inte varit med om den här typen av bud tidigare. Är det så här det brukar gå till? Vi hade ingen aning om att Schibsted förhandlade med de andra storägarna”, säger han.

Schibsted gick i morse ut med att bolaget har lagt ett så kallat villkorat bud på bostadssajten Hemnet. Budet är värt 1,5 miljarder kronor.

Av pressmeddelandet från Schibsted framgår också att Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling, som äger 25 procent var av aktierna i Hemnet, har tackat ja till budet. Men de andra två 25-procentiga ägarna, Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, blev helt tagna på sängen.

”En representant för Schibsted ringde mig halv elva i går kväll (torsdagskvällen) och berättade att de skulle lägga ett bud. Men jag fick inte själva avtalsförslaget förrän nu på morgonen”, säger Pasha Sabouri.

Mäklarsamfundet vill inte ge några utförliga kommentarer för närvarande.

”Vi kommer att gå ut med mer information om hur vi ställer oss till budet senare. Just nu vill vi inte säga vare sig ja eller nej”, säger Josefine Uppling, kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

Pasha Sabouri på Fastighetsmäklarförbundet säger att han så snart som möjligt ska samla sin styrelse till ett extra styrelsemöte. Själv har han inte någon tydlig åsikt om budet.

”Kommer det in en ny kommersiell ägare undrar man ju alltid vad för strategiska val de ska göra. Det tror jag att många i branschen känner en viss oro för. Men det finns samtidigt ingenting som säger att Schibsted inte skulle kunna utveckla Hemnet på ett bra sätt”, säger Pasha Sabouri.

Han noterar också att Schibsteds bud är rejält tilltaget. Budet innebär att Schibsted betalar 47 gånger Hemnets rörelseresultat. De mest handlade bolagen på Stockholmsbörsen värderas jämförelsevis till i snitt 17 gånger rörelsevinsten.

”De betalar en hög vinstmultipel men jag kan som sagt inte uttala mig om hur vi ställer oss till det här just nu”, säger Pasha Sabouri.

I pressmeddelandet från Schibsted poängterar koncernchefen Rolv Erik Ryssdal det strategiska värdet av att kunna förvärva Hemnet. Via Blocket Bostad har Schibsted under flera år försökt ta greppet om den svenska bostadsmarknaden - men Hemnet är fortfarande överlägsen dominant.

Innan budet kan gå igenom måste Konkurrensverket ge sitt godkännande.

Nyligen stoppade Konkurrensverket Swedbanks försök att köpa Svensk fastighetsförmedling. Myndigheten motiverade bland annat beslutet med att motivet bakom affären kunde vara att ta kontroll över Hemnet.

Läs fler artiklar
LÄS MER