Sök

Svenskan Bonnie Roupé gör succé med gravidapp i Kina

KexuemaKinaPreventivmedel

Bonnie Roupé får pris för bästa design på mobilgalan G-startup i Kina.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

En svensk gravidapp har på kort tid vunnit många anhängare i Kina. Nyligen utsågs den till en av landets fem bästa mobilstartups.

I samband med att Bonnie Roupé var gravid blev hon sjuk och sökte efter information på nätet. Hon insåg att det inte fanns någon riktigt bra sida och fick idén till en app för gravida.

“Den riktigt bra informationen är gömd på sjukhusens intranät eller i forskningsdatabaser. Det finns en uppsjö av gravidappar men de fokuserar på underhållning och lättare rådgivning. Sedan finns e-hälsoappar som fokuserar på sjukdomar. Men graviditet är ingen sjukdom”.

Bonnie Roupé valde att strunta i Sverige och satte i stället igång sin startup i Kina. Bolaget heter Bonzun och själva produkten heter Kexuema. På två månader har den laddats ner 320.000 gånger.

“Marknaden i Kina är stor och väldigt homogen, med en hög internetpenetration. Jag vill att appen ska finnas överallt, så småningom även i Sverige”, säger hon.

Hur är det annorlunda att ha en startup i Asien jämfört med Sverige?

“Allt händer snabbare här, och man måste anpassa sig fort. Nackdelen är att resursbristen gör att att vissa saker ibland tar längre tid än man har önskat och när man är klar med en process ser hela landskapet annorlunda ut. Fördelen är förstås vi är väldigt snabbrörliga och kan anpassa oss lättare än de större bolagen. Om europeiska bolag skulle veta hur snabbt det går i Asien skulle de blir mörkrädda”.

Appen ger gravida kinesiska kvinnor tillgång till medicinsk information. De kan lättare förstå sina testvärden och koppla dessa till eventuella komplikationer.

“Vi hjälper och stöder under hela graviditeten, det är samma funktion som en svensk barnmorska har”, säger Bonnie Roupé.

Varje år koras Kinas bästa mobila startup i en tävling som heter G-startup. I år vann Kexuema priset för bästa design.

“Det är förstås ett erkännande att hela mobilbranschen tycker att vår app har den bästa designen. Att bli topp tio bland Kinas bästa mobila startups är helt overkligt”, säger hon.

Bonnie Roupé planerar en fortsatt expansion och söker riskkapital. Just nu pågår diskussioner med kinesiska riskkapitalbolag.

“Utmärkelsen har betytt mycket. Jag fick ju pitcha på scenen för ett antal riskkapitalister", säger hon.

Läs mer