Bekräftat: Compricer-ägarna fick en kvarts miljard när de sålde

Breakit - Bekräftat: Compricer-ägarna fick en kvarts miljard när de sålde

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Jämförelsesajten blev dubbelt så dyr för köparen Schibsted.

I september 2013 aviserade den norska mediejätten Schibsted att förvärvat jämförelsesajten Compricer. Då uppgavs Schibsted betala 135 miljoner kronor till grundarna Jakob Tolleryd och Marc Lickfett och de andra ägarna, riskkapitalbolaget Verdane, finansmannen Robert Ahldin och privatinvesteraren Carl Palmstierna.

Men i samband med att affären gjordes upp förhandlade säljarna till sig en klausul som innebar att det slutgiltiga priset kunde bli högre förutsatt att vinsten ökade rejält under 2014 och 2015. Och det gjorde den med besked.

Breakit rapporterade redan i somras att vinsten 2015 blev 28,4 miljoner kronor - det kan jämföras med resultatet 2013 som låg på 5 miljoner kronor.

Enligt Breakits källor innebar vinstexplosionen att de gamla ägarna i slutändan kunde kvittera ut över en kvarts miljard från Schibsted. Och i kvartalsrapporten som det Oslo-noterade bolaget släppte i morse bekräftas även dessa uppgifter. Enligt kvartalsrapporten har Schibsted dragit på sig extra kostnader i samband med företagsförvärv. det handlar om totalt 131 miljoner kronor och ”i huvudsak” härrör sig denna summa till förvärvet av Compricer. Eftersom Schibsted alltså i första läget betalade 135 miljoner kronor så indikerar det att den totala prislappen för Compricer-köpet hamnat på cirka 265 miljoner kronor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER