Han ska leda "nya Narrative" - nu börjar jakten på nytt kapital

Narrative
Han ska leda "nya Narrative" - nu börjar jakten på nytt kapital

Johanna Ekström

Reporter

Medarbetare på Narrative, med teknikchefen Björn Wesén i spetsen, har köpt upp konkursade kamerabolagets tillgångar. Nu berättar de om framtidsplanerna.

Det är ett gäng på runt sex före detta medarbetare på kamerabolaget Narrative som nu köper upp bolagets tillgångar. En av dem är medgrundaren och före detta tekniska chefen Björn Wesén, som nu går in som vd i det nya bolaget.

“Vi för fortfarande diskussioner exakt kring vilka som ska vara med. Allt har gått så snabbt de senaste veckorna, men vi letar efter att få ihop ett så pass stabilt team som möjligt”, säger han.

Narrative grundades av fem personer och det är fortfarande inte klart exakt vilka av de tidigare medgrundarna som ska vara med och driva vidare det nya bolaget. Förra vd:n Martin Källström stannar i nuläget kvar som vd för “gamla” Narrative medan konkursen slutförs. Om han ska ha någon roll i nya bolaget har parterna inte uttalat sig om.

Hur kommer det sig att ni tar över?

“Vi tror väldigt mycket på den här produkten och vill ge den en chans. Vi har varit begränsade i produktion men inte i marknad, vilket har varit frustrerande”.

Hur känns det att ladda om?

“Vi som är med tycker att det känns väldigt bra. Det har varit en rad tråkiga månader då många pendlat mellan hopplöshet och entusiasm, just nu är alla glada och peppade”, säger Björn Wesén.

Första fokus för gruppen har varit att se till att den molntjänst som varit knuten till bolaget inte stängs ner. Tanken är att den nu ska finansieras av användarna genom en månadsavgift. I nuläget har den runt 10.000 aktiva användare. Nästa fokus blir att få till ett bättre avtal med en producent för att slippa förseningar i produktionen.

För att säkerställa finansiering av hela projektet siktar bolaget på att ta in 10-15 miljoner kronor i riskkapital.

Kommer någon våga investera i ett bolag som gått i konkurs?

“Det nya bolaget har inte gått i konkurs. Vi har haft väldigt många intressenter det senaste halvåret som vi kommer återuppta kontakten med. Jag kan inte svara exakt på varför de valde att inte investera då, men jag kan tänka mig att man ansåg att det var till en för hög värdering, och att man därför fick för lite för pengarna”, säger Björn Wesén.

Till vilken värdering bolaget kommer ta in nytt kapital är inte bestämt än. Narrative har totalt tagit in runt 100 miljoner kronor i riskkapital, bland annat från en rad Silicon Valley-investerare.

Nu ser de nya ägarna en chans att gå lite försiktigare framåt, både vad gäller anställningar och expansion.  

“Vi är i det lite unika läget nu att vi är i en startupmodell, men med en redan befintlig kundbas och en mogen produkt på plats”, säger Björn Wesén.

Vad medarbetarna köpte tillgångarna för är inte offentliggjort. Enligt Björn Wesén fanns ytterligare ett par intressenter.

Läs fler artiklar
LÄS MER