Sök

Det bubblar i Småland – här är åtta heta techbolag att inspireras av

Jönköping Science ParkAffärsidéerJönköping

Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

“Man kanske bygger lite långsiktigare här, det är lite mer småländskt”.


I fredags satt Breakit i juryn på en pitchtävling i Jönköping, när inkubatorn/acceleratorn Science Park ordnade startup-eventet Orange.

Tobias Dahlberg är affärsutvecklare på Science Park och tycker att startupklimatet i Jönköping haft en skarp utveckling de senaste åren.

“Det har alltid funnits bra bolag, men det som har hänt är kanske att vi som jobbar med det har blivit bättre på att lyfta fram dem. Det skrivs mer om scenen nu”, säger han.

Han menar att det finns god tillgång på kapital i länet, samt att det inte är lika stor konkurens om pengarna som i större städer.

“Jag tycker att ett bolag som verkligen växlat upp är till Infobric (se nedan), man har ruvat på idén ganska länge, men när det sedan blev rätt tajming har det exploderat. Digilär är också ett bra exempel. De var tidigt ute och har haft tålamod. Man kanske bygger lite långsiktigare här, det är lite mer småländskt, man tar in kapital lite mer försiktigt”, säger Tobias Dahlberg.

Science Park brukar ta med tidiga bolag, kanske 10-20 stycken på inpirationsresor i städer som Berlin, Washington och London.

“Det kan vara bra att få testa sin pitch på en helt annan plats och se hur det fungerar. De har egentligen inte bättre idéer än oss, bara att resurserna ser annorlunda ut”.

Här är sex Jönköpings-bolag att hålla koll på, och några bubblare:

Cind

Ursprungligen ett Linköpingsbolag som nu har tagit plats i Science park i Jönköping. Är en avknoppning från Saab som har tagit fram en stereokamerateknik som används vid virkesmätning. Med hjälp av Cinds teknik går det att avläsa virkesmängd digitalt. Tekniken kan även användas inom logistikbranschen. Tekniken har sitt ursprung ur decennier av missilutveckling på Saab. Har tagit in en A-runda på okänd summa från bland annat Almi Invest, East Sweden Tillväxtkapital samt Saab ventures.

Infobric

Är en ledande leverantör av digitala in- och utpasseringstjänster för byggindustrin. Bolagets intäkter har vuxit med i genomsnitt 40 procent per år de senaste åren. Bland kunderna finns bland annat byggjättar som Peab, NCC, Skanska, JM och Veidekke. Totalt finns bolaget på 8.000 arbetsplatser. Förra året hade boalget en nettoomsättning på drygt 89 miljoner kronor och gjorde ett resultat på 11,8 miljoner kronor.

Inventech

Har tagit fram en “magisk tråd”, Coloreel, som Breakit nyligen rapporterade om. Grundaren Joakim Staberg har arbetat med projektet sedan 2009 och har totalt fått in 60 miljoner kronor i kapital. Först i år har tråden presenterats, därför hade bolaget ingen omsättning att tala om förra året, men gjorde ett minusresultat på 10,5 miljoner kronor.

Tuva

Grundades av Emil Karlsson under 2015. Bolaget har tagit fram en app för digital grannsamverkan. Tillsammans ska användarna förebygga brott i sitt närområde och rapportera om något händer, direkt i telefonen. Har tagit in en investering från Almi invest samt ytterligare en privat investerare. Första årsredovisningen är inte inlämnad än.

Gapless

Ett HR-verktyg som tagits fram av digitalbyrån Toxic interactive. Gapless hjälper företag med saker som att följa upp medarbetarsamtal och ta fram kompetensprofiler och jämföra dem med företagets behov. Målet är att ta till vara på kompetensen som finns hos medarbetarna inom ett bolag. Bolaget bildades som en avknoppning av Toxic förra året och har inte lämnat sin första årsredovisning än.

Bringfeldt innovation

Bolaget ligger bakom molnbaserade tjänsten Ease Up som består av en app och programvara som används för att hantera papper och dokument som räkningar, avtal, protokoll och rapporter. Företag teckna månadsabonnemang för varje anställd som använder appen. Ease Up använder juridisk signatur och uppger att man är lika säker som en bank. Tog nyligen in 2,5 miljoner i kapital från Almi Invest. Bolaget, som även sysslar med andra IT-tjänster, omsatte 4,2 miljoner kronor förra året och gjorde nära ett nollresultat.

Bubblare:

Kemikalieklok

Therese Birath är läraren och kemisten som började jobba för att få bort farliga gifter på förskolor. Kemikalieklok finns redan i form av ett företag som håller föreläsningar och utbildningar. Nu vill man göra lärandet mer digitalt genom en plattform och ett community som riktar sig till alla landets förskolor.  

BLB Industries

Värnamo-bolaget har tagit fram The box, en av världens största 3D-skrivare. Det som skiljer den från andra 3D-skrivare är enligt bolaget förutom storleken, både hastigheten och materialmängden. Efter att ha hållit idén och projektet hemligt under ett antal månader presenterades produkten i maj i år.

Läs mer